Заворушення на Банковій: активіст Ратушний повідомив про вручення йому підозри

Заворушення на Банковій: активіст Ратушний повідомив про вручення йому підозри

25 Березня 2021
2079
25 Березня 2021
09:09

Заворушення на Банковій: активіст Ратушний повідомив про вручення йому підозри

2079
Ратушний звинуватив у лобіюванні підозри заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова.
Заворушення на Банковій: активіст Ратушний повідомив про вручення йому підозри
Заворушення на Банковій: активіст Ратушний повідомив про вручення йому підозри

Активіст, голова ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роман Ратушний повідомив, що увечері 24 березня поліція вручила йому підозру. Про це Ратушний повідомив у Facebook.

«На ефірі (на каналі «Україна – Ред.) мав бути Антон Геращенко, якому я висловив вимогу вчора спростувати неправдиву інформацію щодо мене, яка була в опублікованому ним ролику. Він злякався і не прийшов. Натомість на виході з телестудії мене чекала оперативна група слідчих, які вручили мені підозру», – написав активіст.

За словами Ратушного, йдеться про хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень. Санкція статті передбачає покарання у вигляді від трьох до семи років позбавлення волі.

Ратушний звинуватив у лобіюванні підозри заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова через свій конфлікт із політиком Геннадієм Корбаном, який триває через забудову Протасового Яру. Смирнов не коментував цю заяву, але раніше заперечував причетність до справи Протасового Яру.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко звинуватив Ратушного і ще кількох учасників акції 20 березня під Офісом президента в «хуліганських діях». У відео, яке поширив чиновник, особистість Ратушного приписується невідомому протестувальнику в балаклаві, яка закриває майже все обличчя. Ратушний вимагає від Геращенка спростування та вибачень.

20 березня до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту . Під час акції учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі Офісу президента.

У МВС України зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Одного з учасників акції затримали. Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

Заступник очільника МВС України Антон Геращенко вважає, що лозунги, які використовували активісти під час акції протесту на Банковій є «профашистськими».

Двом з активістів – ветеранам Владу Сорду (Владиславу Гранецькому-Стафійчуку) та Євгену Строканю суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. 

Стерненку інкримінували викрадення та побиття Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов, з метою «заволодіння його коштами на суму 300 гривень». У 2015 році правоохоронці провели обшук у нього вдома, оголосили йому підозру та взяли під варту. Суди в цій справі тривали п’ять років.

За версією слідства, Стерненко та Демчук викрали Щербича, кинули у підвал, де нанесли потерпілому ушкодження. Демчук і Стерненко заперечують свою причетність до злочину. Стерненко вважає цю справу «політично вмотивованою розправою від Труханова», перебуваючи в СІЗО Одеси він звернувся до прихильників. 

Фото: Roman Ratushnyy

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2079
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду