Кулеба представив першу Стратегію публічної дипломатії МЗС України та назвав сім її напрямів

Кулеба представив першу Стратегію публічної дипломатії МЗС України та назвав сім її напрямів

26 Березня 2021
2361
26 Березня 2021
15:47

Кулеба представив першу Стратегію публічної дипломатії МЗС України та назвав сім її напрямів

2361
Вперше в одному документі систематизована комунікаційна стратегія України.
Кулеба представив першу Стратегію публічної дипломатії МЗС України та назвав сім її напрямів
Кулеба представив першу Стратегію публічної дипломатії МЗС України та назвав сім її напрямів

Міністерство закордонних справ вперше в історії України розробило і затвердило Комунікаційну стратегію та Стратегію публічної дипломатії. Обидва документи затверджені рішенням Колегії МЗС 24 березня 2021 року.

За словами очільника МЗС Дмитра Кулеби, вперше в єдиному документі систематизовано що, кому, коли і як Україна говорить про себе у світі. Також тут ключові меседжі, аудиторії, формати та канали комунікацій.

«Тепер зміцнення репутації України в світі буде не точковим, а системним, послідовним та цілісним», – заявив Кулеба.

Стратегія встановлює чіткі та вимірювані цілі та завдання на 2021-2025 роки та визначає сім ключових напрямів публічної дипломатії:

  • Культурна;
  • Експертна;
  • Економічна;
  • Кулінарна;
  • Цифрова;
  • Науково-освітня;
  • Спортивна.

Крім того, міністр назвав п’ять принципів публічної дипломатії, визначених у Стратегії:

  • Проєктний менеджмент, який ставить чіткі цілі, переналаштовує робоче мислення на досягнення вимірюваних і відчутних результатів; 
  • Інноваційність, яка дозволяє використовувати найсучасніші способи просування інтересів України у світі та зміцнення її репутації;
  • Повага до культурного розмаїття, яка враховує всі культурні особливості різних народів світу;
  • Людиноцентричність, яка покладає в основу діяльності інтереси людини; 
  • Відповідальність, яка передбачає повагу до національного та іноземного законодавства, міжнародного права, загальновизнаних етичних норм.

За словами Дмитра Кулеби, в основі стратегії залишається національний бренд Ukraine Now для збереження сталості стратегічних комунікацій держави. Глава МЗС підкреслив, що ефективна публічна дипломатія потребує взаємодії всіх причетних державних органів, а також неурядових організацій.

«МЗС є рушійною силою та координуючим органом у сфері публічної дипломатії. Стратегія передбачає, що через систему посольств та консульств України за кордоном, а також мережу контактів у світі Україна просуває вигідні їй наративи, виступає єдиним голосом. Водночас, я заохочую всіх інших суб’єктів публічної дипломатії активно долучатися, об’єднувати зусилля у просуванні інтересів України в світі», – сказав Кулеба.

Міністр також повідомив про ухвалення Комунікаційної стратегії МЗС України, цей документ побудований за принципом вивчених державою уроків.

«Це не абстрактний, а цілком прикладний документ на основі реального життя. Стратегія створює злагоджену, чітку та дієву систему зовнішньої і внутрішньої комунікації міністерства для досягнення стратегічних цілей МЗС», – зазначив Кулеба.

Комунікаційна стратегія визначає пріоритетність цифрових та дистанційних комунікацій, формує сталі процедури планування, реалізації та оцінки ефективності комунікацій, які мають бути гнучкими, але водночас не відходити від засад зовнішньої політики України, формулює алгоритми дій працівників дипломатичної служби у різних комунікаційних ситуаціях.

Загалом, Стратегія публічної дипломатії та Комунікаційна стратегія безпосередньо пов’язані, і тому були ухвалені в одному пакеті.

Кулеба підкреслив, що обидві стратегії  це нова якість стратегічного управління в МЗС. МЗС працювало над ними майже рік, проводило широкі консультації з органами державної влади та експертами, як національними, так і міжнародними.

Розробка Комунікаційної стратегії та Стратегії публічної дипломатії стала можливою завдяки підтримці експертів Групи кризового управління ПРООН в Україні при МЗС України.

Стратегії доступні для ознайомлення на сайті МЗС України за активним посиланням.

24 березня Кабінет Міністрів України схвалив план пріоритетних дій уряду на 2021 рік. План містить 750 пунктів, за кожним стоїть відповідне міністерство, строки виконання і стратегічна мета. Міністерствам доручено у двотижневий термін розробити деталізовані заходи поетапного виконання завдань плану.

За даними джерел «Детектор Медіа», в межах забезпечення інформаційної політики МЗС України та Міністерству культури та інформаційної політики доручено популяризувати Україну та її потенціал на міжнародній арені із використанням бренду Ukraine Now.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду