Експерти рекомендували політикам системно комунікувати у Facebook у міжвиборчий період

Експерти рекомендували політикам системно комунікувати у Facebook у міжвиборчий період

27 Листопада 2020
1520
27 Листопада 2020
13:24

Експерти рекомендували політикам системно комунікувати у Facebook у міжвиборчий період

1520
Перед місцевими виборами у Facebook відбувалася конкуренція місцевих і загальнопартійних меседжів, що виглядало як підготовка до парламентських виборів, вважає Ольга Юркова.
Експерти рекомендували політикам системно комунікувати у Facebook у міжвиборчий період
Експерти рекомендували політикам системно комунікувати у Facebook у міжвиборчий період

Коаліція громадських організацій, яка за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» проводила з 5 вересня по25 жовтня моніторинг місцевих онлайн-медіа у 12 областях України та сторінок політичних партій і кандидатів у Facebook, підбила підсумки моніторингу та підготувала низку рекомендацій для медіа та кандидатів і партій.

Основні висновки моніторингу сторінок партій і кандидатів у Facebook перелічила Ольга Юркова, експертка Ради Європи, співзасновниця StopFake:

1. У Facebook відбувалася конкуренція місцевих і загальнопартійних меседжів. Хоча поширення загальнопартійних меседжів кандидатами та партіями не зовсім відповідає специфіці місцевих виборів, ця риторика активно використовувалася більшістю партій. «Не менше половини повідомлень місцевих осередків було пов’язано з партійними меседжами. Це виглядало як підготовка до парламентських виборів», – пояснила пані Юркова.

2. Головною темою дописів у Facebook була пандемія COVID-19. «Більшість партій критикували владу і президента Зеленського за неефективну протидію пандемії. Місцеві партії критикували місцеву владу», – зауважила експертка.

3. Активність партій і їхніх лідерів у ФБ була нерівномірна. Лідери партій переважно грали доповнюючу роль, на відміну від парламентських виборів. Один з небагатьох винятків – партія «Батьківщина», чия риторика базувалася на особистості Юлії Тимошенко.

4. Активність сторінок нарощувалася поступово. Ближче до виборів активність зросла в кілька разів. «Тобто комунікація у Facebook у більшості партій та осередків є несистемною», – констатувала пані Юркова.

5. У день тиші та день виборів партії порушували заборону на агітацію: деякі агітували відкрито, деякі – приховано.

6. Політична реклама у Facebook не завжди розміщувалася прозоро. «Багато кандидатів вели особисті сторінки, які не дозволяють розміщувати рекламу. Відповідно, реклама розміщувалася зі сторонніх майданчиків і фінансувалося не з виборчого фонду, а третіми особами», – пояснила експертка.

Ольга Юркова висловила кілька рекомендацій щодо комунікації політичних сил і кандидатів у Facebook:

1. Системно комунікувати з виборцями в міжвиборчий період.

2. Підвищувати обізнаність аудиторії про повноваження депутатів, при цьому не вдаватися до маніпуляцій.

3. Підвищити рівень прозорості кампанії в соцмережах.

4. Використовувати менше образливої лексики та мови ворожнечі.

5. У день тиші та день виборів відмовитися від прямої та прихованої агітації.

Моніторинг проводила коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake» (Україна) та «Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки спільного Проєкту «Європейський Союз і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні». Він тривав з 5 вересня по 25 жовтня 2020 року та охопив контент соціальної мережі Facebook і місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 регіонах України, серед яких Закарпатська, Рівненська, Чернівецька, Львівська, Волинська, Чернігівська, Сумська, Житомирська, Вінницька, Київська області та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, у перший моніторинговий період 5-25 вересня експерти виявили, що кандидати активніше використовують Facebook для просування порівняно з минулими виборами.

У другий моніторинговий період 26 вересня – 9 жовтня експерти виявили такі тренди комунікацій партій у Facebook, як «Велике будівництво», представлення кандидатів, меседжі лідера, зміна риторики залежно від регіону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1520
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду