КСУ визнав закон про декомунізацію конституційним (ДОПОВНЕНО)

КСУ визнав закон про декомунізацію конституційним (ДОПОВНЕНО)

16 Липня 2019
1623
16 Липня 2019
19:35

КСУ визнав закон про декомунізацію конституційним (ДОПОВНЕНО)

1623
Конституційний суд України 16 липня на засіданні в закритому режимі ухвалив, що закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є конституційним.
КСУ визнав закон про декомунізацію конституційним (ДОПОВНЕНО)
КСУ визнав закон про декомунізацію конституційним (ДОПОВНЕНО)

Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому на офіційному сайті КСУ.

Відповідне рішення суд ухвалив у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України.

«Право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань не є абсолютним, а його здійснення може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку», – йдеться в ухвалі.

Зазначається, що Конституційний суд виходить з того, що закон ухвалено «з метою недопущення повторення злочинів комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, будь-якої дискримінації за національною, соціальною, класовою, етнічною, расовою або іншими ознаками у майбутньому, відновлення історичної та соціальної справедливості, усунення загрози незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України».

У КСУ також наголосили, що «за своєю злочинною сутністю комуністичний режим і нацистський режим були однаковими», а методи здійснення ними державної репресивної політики – тотожними.

«Засудження законом нацистського режиму та комуністичного режиму і встановлення заборони на використання їхньої символіки обумовлені легітимною метою – не допустити повернення до тоталітарного минулого. Така заборона покликана унеможливити будь-які спекуляції з використанням історичного минулого, пов’язаного з тоталітарними режимами, не допустити звеличування цих режимів, виправдання їх злочинів», – зазначається в повідомленні.

Конституційний Суд України дійшов висновку, що пропаганда комуністичного режиму та нацистського режиму, публічне використання їхніх символів є намаганням виправдати тоталітаризм та запереченням конституційних принципів і демократичних цінностей, захист яких є обов’язком усіх органів державної влади. 

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

«Радіо Свобода» повідомляє, що 16 липня під будівлею КСУ також відбувся мітинг проти ймовірного скасування закону про декомунізацію. У ньому взяли участь кілька десятків людей.

Як відомо, у квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду й символіку. Згідно із законом, символіка і пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні забороняються.

Проте 46 народних депутатів звернулися до КСУ із проханням перевірити цей закон на відповідність Конституції.

Раніше ЗМІ повідомляли, що КСУ визнав конституційним закон «Про освіту»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1623
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду