Радіо «П’ятниця» та «Інформатор ФМ» отримали попередження за дні пам’яті

Радіо «П’ятниця» та «Інформатор ФМ» отримали попередження за дні пам’яті

2 Листопада 2020
2759
2 Листопада 2020
18:25

Радіо «П’ятниця» та «Інформатор ФМ» отримали попередження за дні пам’яті

2759
Радіостанції не повністю виконали всі зобов’язання по наповненню ефіру в дні пам’яті жертв Голокосту та депортації лемків.
Радіо «П’ятниця» та «Інформатор ФМ» отримали попередження за дні пам’яті
Радіо «П’ятниця» та «Інформатор ФМ» отримали попередження за дні пам’яті

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження радіомережі «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») та радіостанції «Інформатор ФМ» (ТОВ «Радіо Мікс») за недотримання правил мовлення в дні пам’яті. Відповідні рішення Нацрада ухвалила 29 жовтня.

Позапланова перевірка «Інформатор ФМ» відбулася ще в лютому, а її результати розглянули тільки зараз. Перевірка підтвердила, що 27 січня, в День пам’яті жертв Голокосту, в ефірі радіостанції не було оголошено о 12:00 хвилину мовчання.

Представник компанії пояснив це людською помилкою: «Важко в такому малому місті, як Нікополь, знайти професіоналів. Людина вчасно не поставила метроном, а потім впала в ступор».

Заступник голови Нацради Олег Черниш пропонував взяти до відома результати перевірки й не карати мовника, але колеги вирішили бути послідовними (у таких випадках вони завжди дають санкції) та оголосили компанії попередження.

Позапланова перевірка радіо «П’ятниця» пройшла у вересні. Вона підтвердила, що 13 вересня, в День пам’яті жертв депортації лемків, в ефірі радіостанції з опівночі до 10-ї ранку не було інформації про день пам’яті (мовники мають інформувати про це мінімум раз на дві години).

Представник радіостанції пояснив, що колектив радіостанції працює наразі дистанційно й завантажує плейлисти на сервер заздалегідь. Плейлист на 13 вересня теж завантажили наперед, а 11 вересня, у п’ятницю, на сайті Нацради з’явилося повідомлення про день пам’яті, коли в офісі нікого не було. Зранку 13 вересня випускова, перевіряючи відповідність ефіру, побачила помилку і в ручному ефірі додала в плейлист інформацію про день пам’яті, звуки метроному о 12:00 та перезавантажила мінорний плейлист.

Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич сказав, що є певна колізія щодо цього дня пам’яті: у постанові Верховної Ради № 325, яка встановлює пам’ятні дні на 2020 рік, цієї дати немає. Тому він запропонував колегам урахувати ці обставини, пояснення радіостанції та взяти результати перевірки до відома.

Однак голова Нацради Ольга Герасим’юк наголосила: окремою постановою Верховної Ради встановлено відзначати день пам’яті жертв примусового виселення з Лемківщини щороку в другу неділю вересня. «Як можна сумніватися в тому, що ця дата існує?», – додала вона.

«Мені кілька людей телефонували щодо відзначення цієї дати. На сайті Нацради її не було, інформація про те, що необхідно внести в ефірі зміни, з’явилася в п’ятницю в другій половині дня, тому багато хто не зорієнтувався», – сказав Олег Черниш, підтримуючи позицію взяти результати перевірки до відома.

Колеги уточнили, що повідомлення про день пам’яті на сайті Нацради оприлюднили зранку 11 вересня. А Ольга Герасим’юк наголосила, що мовники мають керуватися не сайтом Нацради, а нормативно-правовими актами, а «сайт Нацради просто з доброї волі розміщує підказки».

Голова Нацради підготувала альтернативний проєкт рішення – оголосити попередження. У результаті за це рішення проголосували шестеро членів, за «до відома» – двоє.

Нагадаємо, 24 вересня Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «Еспресо», ZIK, «Апостроф TV», радіостанцій «П’ятниця» та «Ретро ФМ» через недотримання правил мовлення в День пам’яті жертв депортації лемків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2759
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду