У Раді Європи закликають Верховну Раду не поспішати зі звільненням суддів Конституційного суду

У Раді Європи закликають Верховну Раду не поспішати зі звільненням суддів Конституційного суду

1 Листопада 2020
2580
1 Листопада 2020
12:55

У Раді Європи закликають Верховну Раду не поспішати зі звільненням суддів Конституційного суду

2580
Також Україну закликали вивчити альтернативні способи боротьби проти корупції та запропонували свою допомогу.
У Раді Європи закликають Верховну Раду не поспішати зі звільненням суддів Конституційного суду
У Раді Європи закликають Верховну Раду не поспішати зі звільненням суддів Конституційного суду

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) Марін Мрчела звернулись до спікера Верховної Ради України з приводу поданного президентом Володимиром Зеленським законопроєкта «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Відповідний лист розміщено на сайті Ради Європи.

«Не може бути ефективної боротьби з корупцією без незалежного судочинства та поваги верховенства права. Зусилля України щодо боротьби з корупцією потрібно продовжувати та активізувати відповідно до Конституції та міжнародних зобов'язань», - йдеться в документі.

Автори нагадують, що припинення повноважень конституційних суддів у такий спосіб є грубим порушенням Конституції та основного принципу поділу влади.

«Порушення Конституції, навіть якщо для цього є безперечно поважна причина, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства закона», - зазначено в листі.

Голова Венеціанської комісії та президент GRECO закликали вивчити альтернативні способи боротьби проти корупції.

«Ми закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни в разі можливого поспішного рішення про звільнення конституційних суддів. Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення боротьби проти корупції відповідно до міжнародних стандартів», - йдеться в листі.

Повідомляється також, що GRECO продовжить моніторинг дотримання Україною міжнародних антикорупційних стандартів. Венеціанська комісія та Ради Європи в цілому готові допомогти Україні у розробці конкретних рішень для вирішення поточної ситуації.

Нагадаємо, 28 жовтня 2020 року Конституційний Суд опублікував своє рішення, ухвалене 27 жовтня, яким визнав неконституційними і скасував положення закону «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування, контролю та перевірки цих декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, прав і повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції та його уповноважених осіб і уповноважених підрозділів, відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Також визнано неконституційною та скасовано статтю 366-1 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного Суду. 

29 жовтня після засідання РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, та розпорядження Кабміну доступ до реєстру електронних декларацій був відновлений.

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування нікчемним і таким, що не має правових наслідків, та скасувати відповідні зміни до закону «Про запобігання корупції».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2580
Читайте також
30.10.2020 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду