Українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею – моніторинг

Українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею – моніторинг

8 Жовтня 2020
3835
8 Жовтня 2020
15:02

Українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею – моніторинг

3835
Кремлівські наративи поєднуються зі зростанням антизахідних настроїв українських олігархів, які контролюють український медіапростір.
Українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею – моніторинг
Українські медіа поширюють кремлівські наративи про Україну як «недодержаву», «нацистську державу» та «зовнішнє управління» нею – моніторинг

Найчастіше як у загальноукраїнському, так і в регіональному медіапросторі трапляються матеріали, що підживлюють (про)російські дезінформаційні наративи «Україна — недодержава», «Зовнішнє управління», «Україна — нацистська держава» та «Зеленський обманув виборців».

Про це свідчать проміжні результати моніторингу (про)російських дезінформаційних наративів в українських медіа*, який проводить ГО «Детектор медіа». Результати представив під час онлайн-презентації керівник Центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отар Довженко.

Для виявлення меседжів, співзвучних із кремлівською пропагандою, експерти «Детектора медіа» склали матрицю з 12 ключових наративів, що найчастіше трапляються в медіапросторі (напівжирним шрифтом виділено ті, що моніторинг фіксує як найпоширеніші):

  • Зовнішнє управління
  • Загроза державного перевороту
  • Зеленський обманув виборців
  • Зеленський — це Порошенко-2
  • Майдан — це помилка
  • Громадянська війна
  • Втрата Криму — вина України
  • Медведчук — надія України
  • Україна — недодержава
  • Україна — нацистська держава
  • Україну врятує дружба з Росією
  • Розкольники ПЦУ

Також під час дослідження були виявлені три додаткові наративи, особливо поширені в медіа перед виборами:

  • Зрив виборів (твердження, що влада має намір скасувати чи фальсифікувати місцеві вибори);
  • Переслідування опозиції (реальні та вигадані історії кримінальних справ, нападів на агітаторів, відмови у реєстрації кандидатів від «Опозиційної платформи — За життя» та «Партії Шарія»);
  • Підживлення антизахідних настроїв (звичний для кремлівської пропаганди антизахідні наративи).

У загальнонаціональному просторі головними осередками поширення (про)російської пропаганди є медіа, пов’язані з «Опозиційною платформою — За життя» («Інтер», «112», NewsOne і ZIK, MigNews, «Подробности.ua»), а також із оточенням експрезидента Віктора Януковича у вигнанні («Вести», Klymenko Time, «Страна.ua», «Эхо Киева»).

У регіонах джерелом пропагандистських матеріалів зазвичай також є політики з ОПЗЖ, хоча є винятки — наприклад, одеський ресурс «Таймер», який продукує щотижня десятки власних матеріалів і передруків із кремлівськими наративами. Водночас агітація ОПЗЖ не завжди пов’язана з (про)російськими наративами — наприклад, у Донецькій області моніторинг фіксує небагато прикладів, хоча там партія надзвичайно активна.

Отар Довженко виділив такі тенденції поширення (про)російських дезінформаційних наративів у регіональних медіа:

  • проросійська пропаганда не всюдисуща;
  • окремі видання в регіонах – осередки пропаганди;
  • головне джерело – «Опозиційна платформа – За життя»;
  • медіа ОПЗЖ працюють пулом і синхронно;
  • факти підміняються коментарями – аудиторія не розуміє різниці;
  • «господарники» уникають негативу (у тому числі кремлівського);
  • коронавірусна конспірологія.

Кремлівські антизахідні наративи поєднуються зі зростанням антизахідних настроїв українських олігархів, які контролюють український медіапростір, звернула увагу голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова: «Зростання кремлівської антизахідної риторики про “соросят”, “руку заходу”, коронавірус, нібито розроблений у США – уся ця брехня накладається ще й на те, що внаслідок пандемії та карантину зросли антизахідні настрої українських олігархів, які все більше говорять про необхідність протекціонізму для нашої економіки. Ми бачимо поєднання інтересів Кремля й українських олігархів, які є основними володарями ЗМІ й телеграм-каналів».

Наталія Лигачова окремо звернула увагу на поширення меседжів (про)російської пропаганди на телеканалах з пулу Віктора Медведчука (одного з лідерів «Опозиційної платформи – За життя»). При цьому серед електорату зростає популярність і довіра до цих телеканалів, що засвідчило соціологічне дослідження, проведене на замовлення ГО «Детектор медіа» фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з Центром Разумкова.

«Це може бути пов’язане з тим, що багато українських каналів закодувалися на супутнику, а інформаційні не закодувалися – тому міг зрости рівень їх телеперегляду. Водночас росте й довіра до цих телеканалів. Утім, це не зростання довіри до проросійської пропаганди – просто ці канали осідлали вдалий тренд нищівної критики чинної влади. А критика влади завжди користується популярність серед електорату», – вважає пані Лигачова.

Результати моніторингу (про)російських дезінформаційних наративів «Детектора медіа» корелюються з висновками моніторингу 33 онлайн-медіа у 12 областях України та фейсбук-сторінок партій і кандидатів**, який проводить коаліція громадських організацій за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

Команда цього моніторингу зауважила такі тренди:

  • Попри місцеві вибори, дезінформаційні наративи, які поширювалися, мали національний масштаб, навіть коли йшлося про окремі регіони, такі як Донбас чи Закарпаття. Серед них: «Україна – нацистська держава», «Україна – недодержава (failed state)», «Зовнішнє управління Україною», «Українська церква – неканонічна», «Українські реформи провалилися» тощо.
  • Відсутність згадок про російську агресію в окремих онлайн-медіа Донбасу при висвітленні бойових дій, натомість надання інформаційного майданчика для висловлення своєї версії представникам псевдореспублік «ДНР» та «ЛНР», що перегукується з наративом Кремля про відсутність російських військ на Донбасі.
  • Висловлювання дезінформаційних наративів шляхом надання майданчика певним спікерам, зокрема представникам партії «Опозиційна платформа – За життя». Вони просували тези про необхідність зняття економічної блокади з «ДНР» і «ЛНР», домовлятися з ними, дискредитацію української армії, легітимізацію окупації Криму тощо.
  • Окремі медіа поширювали новини з Росії та окупованих територій, які, зокрема, популяризували культурні продукти, що просували пропагандистські меседжі: книгу, пісню тощо.
  • «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», їхні лідери та кандидати від цих політсил активно поширювали тези російської дезінформації про Україну на своїх офіційних сторінках у соцмережі Facebook. Для їхнього просування вони активно користувалися функцією політичної реклами Facebook.

* Моніторинг (про)російських дезінформаційних наративів проводить з 5 вересня по 25 жовтня ГО «Детектор медіа» в загальноукраїнському медіапросторі та в медіа восьми східних і південних областей. У дослідженні беруть участь 16 експертів моніторингового центру ГО «Детектор медіа» та інформаційна агенція Guildhall.

** Моніторинг проводить з 5 вересня по 25 жовтня коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», StopFake та асоціацію «Жінки в медіа». Моніторинг охоплює контент 33 місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 областях України (Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська, підконтрольні уряду України частини Донецької та Луганської), а також соціальної мережі Facebook.

У Facebook моніторяться 5 сторінок парламентських партій, 5 сторінок позапарламентських партій, 10 сторінок лідерів партій, по 5 сторінок рейтингових партій у кожній області, по 3-6 сторінок кандидатів у мери в обласних центрах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3835
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду