Офіс президента звинуватив ЗМІ у поширенні «очевидних фейків» із посиланням на анонімні джерела

Офіс президента звинуватив ЗМІ у поширенні «очевидних фейків» із посиланням на анонімні джерела

23 Вересня 2020
6273
23 Вересня 2020
19:31

Офіс президента звинуватив ЗМІ у поширенні «очевидних фейків» із посиланням на анонімні джерела

6273
Раніше в ЗМІ з'явилась інформація, із посиланням на анонімне джерело, що олігарх Рінат Ахметов начебто фінансує Офіс президента та партію «Слуга народу» на понад 2 млн дол. щомісячно.
Офіс президента звинуватив ЗМІ у поширенні «очевидних фейків» із посиланням на анонімні джерела
Офіс президента звинуватив ЗМІ у поширенні «очевидних фейків» із посиланням на анонімні джерела

Офіс президента України опублікував «відповідь на запитання щодо "фактів" із публікацій, які мають очевидну фейкову основу». Її розміщено на офіційному сайті.

В ОПУ розповіли, що щодня отримують запити на офіційні коментарі «з питань, які засновані на очевидних фейкових повідомленнях», у тому числі від народних депутатів.

«Іноді в таких запитах прямо цитуються вкиди російських пропагандистів. Бачимо також і численні публікації у вітчизняних ЗМІ, у яких будь-яку фантазію можуть "підтвердити" виключно одним: посиланням на джерела, що не називаються», - вважають в ОПУ.

У заяві також зазначається, що сучасний інформаційний простір «легко корумпується задля поширення брехні й ворожої пропаганди», тому ще фейки та агітацію легше поширювати.

«Навіть не працюючи безпосередньо з російськими спецслужбами, деякі українські діячі де-факто відтворюють пропагандистську лінію Росії в Україні, поширюючи відповідні фейкові повідомлення. Наприклад, не є рідкістю в українському телеефірі виправдання російської агресії та окупації частини нашої території, які замасковують під користування беззаперечною свободою слова. Також усе частіше бачимо навіть у провідних ЗМІ України авторські матеріали, які за своїм характером більше нагадують цілковито вигадані «історії» з автоматичним приклеюванням відповідних образливих ярликів. Дуже багато бездоказових звинувачень. Доводиться констатувати, що в боротьбі за владу в Україні деякі опоненти чинного керівництва держави взяли на озброєння відомий пропагандистський прийом: будь-яка брехня від багаторазового повторення стає "правдою"», - додали в Офісі президента.

В ОПУ запропонували українським політикам принаймні «не привносити російські пропагандистські вкиди до офіційного документообігу в державі».

«Закликаємо також і деяких українських журналістів, які поширюють очевидно фейкову інформацію, посилаючись на "анонімні джерела" або, наприклад, на неназваних "крупних бізнесменів", завжди пам’ятати: будь-яке джерело, якщо це, звісно, реальне джерело, а не просто ваша фантазія, насамперед використовує вас для просування своїх вузьких і нерідко корупційних інтересів», - додано в заяві.

Нагадаємо, «Українська правда» випустила статтю, де з посиланням на джерело з числа крупних бізнесменів повідомлялося, що Рінат Ахметов начебто фінансує Офіс президента та партію «Слуга народу» на понад 2 млн дол. щомісячно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6273
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду