У Держспецзв’язку почали розслідування через збій у роботі сайтів президента та СБУ

У Держспецзв’язку почали розслідування через збій у роботі сайтів президента та СБУ

29 Липня 2020
5261
29 Липня 2020
11:50

У Держспецзв’язку почали розслідування через збій у роботі сайтів президента та СБУ

5261
Раніше зафіксували проблеми з доступом до сайтів президента та СБУ, а представництво президента в Криму заявило про кібератаку з боку російської ФСБ.
У Держспецзв’язку почали розслідування через збій у роботі сайтів президента та СБУ
У Держспецзв’язку почали розслідування через збій у роботі сайтів президента та СБУ

Керівництво Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України розпочало службове розслідування, у межах якого хоче з’ясувати обставини збою в роботі сайтів органів державної влади. Про це відомство повідомило 29 липня.  

Сайт президента України 27 липня був недоступний протягом п’яти годин – з 11:30 до 16:30. За даними «НВ Бізнес», причиною проблем із сайтом стало відключення електропостачання в одному з офісів ДССЗЗІ в Києві. Наступного дня виникли проблеми з доступом до сайту Служби безпеки України. 29 липня СБУ повідомила, що інформація на офіційному сайті тимчасово не оновлюється через технічні питання на майданчику Держспецзв’язку. «Фахівці працюють над оперативним вирішенням ситуації. Відновлювальні роботи знаходяться на завершальній стадії», – повідомила спецслужба в Facebook.

У Держспецзв’язку, своєю чергою, сказали, що наразі забезпечують технічне функціонування цих сайтів. У відомстві попередньо встановили, що відновлення роботи сайтів зайняло багато часу через старий резервний генератор.

«Оскільки як альтернативне джерело живлення використовується генератор 2005 року випуску, належна перевірка та оновлення якого не здійснювались вчасно, це призвело до того, що роботу сайтів органів державної влади не вдалось відновити одразу. Також з’ясовано, що тривалий час ігнорувалось забезпечення достатньою кількістю джерел безперебійного живлення державного підприємства, на базі якого розміщуються інформаційні платформи деяких державних органів. Зараз вживаються термінові заходи з додаткового резервування критично важливих ресурсів», – йдеться в повідомленні.

У відомстві пообіцяли повідомити правоохоронців та громадськість про результати розслідування.

Крім того, представництво президента в Крим 28 липня повідомило, що зазнало кібератаки з боку Федеральної служби безпеки РФ. Атаку знешкодили та усунули в межах міжвідомчої співпраці та координації між представництвом президента та СБУ в Криму.

Нагадаємо, 22 травня 2020 року секретар Ради національної безпеки і оброни України Олексій Данілов заявив про незадовільний стан кібербезпеки державних ресурсів.

26 линня Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) виявив в DarkNet опублікований перелік з майже трьох мільйонів сайтів, які використовують сервіс Cloudflare для захисту від DDoS та никзку інших кібератак, з них – понад 6,5 тисяч з доменом «ua» та 45 з доменом «gov.ua».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5261
Читайте також
24.10.2019 12:19
Катерина Гончарова
«Детектор медіа»
1 862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду