detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
02.05.2020 10:18
«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні
«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні
«Секретні матеріали» допомагають Медведчуку лякати українців і просувати інтереси Кремля.

Сюжет програми «Секретні матеріали» про американські біолабораторії, начебто розташовані в Україні, що вийшов на «1+1» 27 квітня, заснований на інформації, вперше опублікованій на сайті партії «Опозиційна платформа — За життя». Активізація проросійських фейків в українському медіапросторі може бути пов’язана з необхідністю продовження договору про ядерне роззброєння, підписаного 1993 року — його термін завершується 31 грудня 2020 року. Про це йдеться у матеріалі «Детектора медіа».

«Секретні матеріали» розповіли глядачам, що європейські журналісти начебто виявили понад чотири тисячі лабораторій, у яких американці створюють нові віруси, й міністерство оборони Сполучених Штатів Америки це вже підтвердило.

Політкоментатор та постійний гість телеканалів Медведчука Михайло Чаплига у сюжеті сказав, що американці не лише використовують українців для експериментів, а й поширюють вірус в Україні. За словами авторів матеріалу, Україна не контролює ці «військові лабораторії», а доступ туди мають лише американські вчені.

Фейк про «секретні лабораторії» з’явився в українському медіапросторі 15 квітня. Тоді на сайті партії «Опозиційна платформа — За життя» було опубліковане публічне звернення Медведчука до президента  та інших очільників держави про те, що в Україні діють 15 військових лабораторій США. Заяву поширили телеканали ZIK та «112», підконтрольні Медведчуку, та підхопили телеграм-канали нардепа Олександра Дубинського, колишнього соратника Януковича Андрія Портнова та інші.

23 квітня посольство США заперечило інформацію про створення військових лабораторій. Тоді ж видання «Страна.ua» опублікувало матеріал, що базувався на зверненні Медведчука та його однопартійця Рената Кузьміна. Цей текст став основою для новин медведчуківських та проросійських українських ЗМІ. До поширення фейку долучились і ресурси, що належать Ігорю Коломойському, в тому числі УНІАН та «1+1». Більше про цю історію читайте в матеріалі матеріалі Гали Скляревської.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY