detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
24.04.2020 19:50
Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг
Теленовини продемонстрували упередженість до Московського патріархату — моніторинг
«Інтер» приховував коронавірусні проблеми цієї церкви, а інші канали наголошували на них.

Кілька центральних телеканалів у новинах упереджено висвітлили спалах захворювання на коронавірусну хворобу в монастирях православної церкви Московського патріархату та дії керівництва цієї церкви перед Великоднем. У глядачів могло скластися враження, що порушники карантинних обмежень — лише священики та віряни МП. Про це йдеться в підсумках моніторингу теленовин 13—19 квітня 2020 року.

Деякі теленовинарі не тільки наголошували на деструктивних діях священиків і вірян Московського патріархату, а й протиставляли їм Православну церкву України та Українську греко-католицьку церкву як взірці відповідальності.

Також у новинах говорили про поширення коронавірусної хвороби серед служителів Києво-Печерської лаври, яка належить Московському патріархату, але мало цікавились тестуванням на коронавірус серед священиків інших конфесій.

Зокрема, 13 квітня в сюжеті СТБ була озвучена статистика зафіксованих порушень, але приклади наводилися лише щодо храмів МП, де дверей не зачиняли, а на службі були люди без масок. На противагу повідомили, що в церкві ПЦУ намалювали розмітку для віруючих, а в храмі УГКЦ літургію транслювали онлайн, а люди спостерігали за обрядом на подвір’ї.

5 канал акцентував на тому, що глава церкви Московського патріархату в Україні Онуфрій повідомив, що богослужіння в храмах не припинятимуть, а тим часом у Лаврі — спалах коронавірусу. Висновок: причиною спалаху є заклики священиків відвідувати службу. Наприкінці матеріалу наведений позитивний приклад від ПЦУ, священики якої закликали вірян залишатися на Великдень вдома.    

«1+1» зібрали сюжет про порушення в храмах Московського патріархату у Дніпрі та у Святогірській лаврі на Донеччині. Додали інформацію про нібито захворювання очільників УПЦ, але без підтвердження. Пізніше у випуску було інтерв’ю-включення з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, який закликав вірян долучатися до служби онлайн, берегти себе та своїх близьких. 

Тим часом «Інтер» повідомляв лише про святкування в церкві Московського патріархату. Про Православну церкву України в новинах каналу не згадували взагалі, а греко-католики лише раз потрапили до збірного сюжету про великодні служби в різних регіонах. «Інтер» замовчував більшість новин про розвиток коронавірусного спалаху в монастирях МП, натомість висвітлював поїздку делегації цієї церкви в Ізраїль по благодатний вогонь. Також канал анонсував трансляції служб і мовчав про порушення у Дніпрі чи Святогірську.

Більше про тенденції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY