Топдесятка коронавірусних маніпуляцій, порушень і дурниць у теленовинах

Топдесятка коронавірусних маніпуляцій, порушень і дурниць у теленовинах

25 Березня 2020
9432
25 Березня 2020
10:30

Топдесятка коронавірусних маніпуляцій, порушень і дурниць у теленовинах

9432
Чарівна трава і часник, Шахов-шеймінг, біологічна зброя Маломужа, екологічний ренесанс, інфіковані поїзди й літаки та багато штучної паніки.
Топдесятка коронавірусних маніпуляцій, порушень і дурниць у теленовинах
Топдесятка коронавірусних маніпуляцій, порушень і дурниць у теленовинах

Пандемія Covid-19 та карантинні заходи, пов’язані з нею, змінили українські теленовини. По-перше, через те, що коронавірусній тематиці присвячують більшу частину інформаційних випусків; вона витіснила з новин і політику, й соціалку. По-друге, побільшало емоцій (а отже й порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів, які фіксує наш моніторинг). Поміж тим трапляються й серйозні маніпуляції або прояви журналістської безвідповідальності, які можуть дезінформувати аудиторію, налякати її, посіяти паніку і збільшити небезпеку зараження Covid-19. «Детектор медіа» зібрав десять найяскравіших прикладів.

«Народні методи» захисту від інфекції. 28 лютого новинарі телеканалу «Україна» вирушили по рецепти запобігання паніці… на столичний ринок. Не дивно, що поради продавчинь звелися до нехтування загрозою, а також поїдання часнику та інших народних методів, які ніяк не впливають на коронавірус. Минуло лише три тижні, й ведучий тієї самої «України» Ігор Пупков виголошував в ефірі: «Ми, телевізійники, щодня отримуємо страшне відео з-за кордону. Ви не уявляєте, як страждають хворі на коронавірус. Ви не уявляєте, наскільки страшні ці кадри. Проте більшість з вас продовжує нехтувати правилами карантину. Шашлики, пікніки — зараз категорично не на часі. Якою б не була погода сонячною, діти на дитячих майданчиках — це великий ризик. Вже є підтверджені випадки смерті 10-місячної та 14-річної дитини у Китаї. Коронавірус — це не грип. І ми, телевізійники, щодня вас попереджаємо про небезпеку і благаємо дотримуватися обмежень! Пандемію коронавірусу ми переможемо тільки тоді, коли впораємося з епідемією дикунства, аби потім не звинувачувати в біді когось. Я не хочу, аби новини перетворювалися на статистику про смертність в Україні». Власне, «епідемію дикунства» всіляко заохочували телеісторії про те, як коронавірус лікують часником. До того ж, ще 19 березня в матеріалі тієї ж «України» цитували лікаря, який вбачає «деякий сенс» у вживанні чавленого часнику для профілактики Covid-19. Про «народні методи» розповідали також СТБ, телеканал ZIK і «Інтер», а канал «112» 17 березня цитував луцького перехожого: «Їж цибулю і часник, не бійся нічого». Такі висловлювання, звісно, засвідчують низький рівень медичної грамотності та громадянської свідомості окремих співвітчизників, однак можуть лише зашкодити — навіть у тих матеріалах, де для «балансу» є коректні поради фахівців.

Нагнітання паніки. У новинах «1+1» глядачам смачно й переконливо розповідають про те, як померла від коронавірусу жінка могла заразити, ну, практично кого завгодно. Адже точно невідомо, куди вона їздила й де була, але поруч із нею у транспорті, церкві чи на вулиці могли бути саме ви. І взагалі, якщо ви контактували з будь-якими живими людьми протягом останніх місяців, є ймовірність, що вони заразили вас Covid-19. Більше прикладів свідомого нагнітання паніки в новинах «1+1» у відео «Детектора медіа»:

Зокрема на тлі всезагальної нервозності та переляку через Covid-19 новинарі «ТСН» вирішили розповісти глядачам у кількох матеріалах, що ця хвороба не найстрашніша — крім неї, нам усім загрожує чума, віспа, лихоманка Західного Нілу та інші жахливі зарази.

Шарлатанські «ліки від коронавірусу». Всесвітня організація охорони здоров’я каже, що ліків від Covid-19 поки що не існує. Що й не дивно, адже проти більшості вірусів, які викликають респіраторні захворювання, ліків також немає. Більшість препаратів, які називають противірусними, — або «фуфломіцини», або впливають на симптоми хвороби, а не сам вірус, який перемагає (або ні) імунна система організму. Виробники ліків, які поспішили проголосити свій продукт ефективним від коронавірусу, забирають свої слова назад. Натомість канал «Україна» годує глядачів побрехеньками про чудодійний засіб, винайдений вітчизняним фармагенієм Олександром Гриневичем. Називаючи «противірусну» суміш трав під назвою «Протефлазід» «доказовою медициною». Сюжет про дивовижну силу щучки дернистої та куничника наземного вийшов іще 6 березня, й жодних спростувань неперевіреної та небезпечної інформації (а ну як хтось із інфікованих замість здаватися лікарям надумає рятуватися фітотерапією Гриневича) в ефірі не було. Інші телеканали на фітосенсацію не купились, а сайт «ТСН» зробив матеріал із розвінчанням фейку.

Ігноруйте карантин — ходіть до церкви. Телеканал «Інтер», який традиційно виявляє прихильність до православної церкви Московського патріархату й ігнорує всі інші, протягом березня не раз демонстрував людні богослужіння в церквах МП та давав слово церковним лідерам, які закликали не боятися ходити до церкви. У синхронах ієрархів рефреном лунає твердження, що участь у літургії, причастя та інші ритуали, пов’язані з відвідуванням церкви, можуть захистити вірян від коронавірусу. Не лише в цитатах, а й у журналістському тексті можна почути узагальнення, що віряни церкви МП «відвідувати храм усе-таки собі дозволяють».

19 березня, після того, як президент закликав церковних лідерів поберегти свою паству, «Інтер» зробив матеріал про «обмеження» в церкві МП. У розгорнутому синхроні настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла ці «обмеження» виглядають так: «Мы приняли постановление: теперь, если человек боится взять благословение, он может не брать. Если человек хочет поцеловать икону, но у него есть какие-то осторожности — он может просто наклонить голову. Также, для запивки есть одноразовая посуда. И если большое количество людей — выходить на улицу. Здесь нужно Минздраву быть более рассудительными, — о чем я прошу и молюсь. Самое первое лекарство — это молитва, если мы будем едины — то Господь поможет!». При цьому в новинах «Інтера» ані слова про небезпеку зараження через скупчення в церквах, доторки до ікон та багаторазовий посуд, який доти використовували в церквах МП. Фактично заохочуючи вірян московської церкви порушувати карантинні обмеження всупереч загальній настанові залишатися вдома, «Інтер» замовчує відповідальнішу позицію інших конфесій.

Скинь маму з тролейбуса. «У Запоріжжі зайвого пасажира виштовхали із тролейбуса, Він зайшов 11-м, а тому мав залишити салон. Чоловік впав на зупинку, але здаватися не став і встромив руку у двері перед тим, як двері зачинилися. Тролейбус встиг проїхати кілька метрів, потім відкрив двері, і хтось із пасажирів віддав чоловікові рюкзак», — розповіли 23 березня в новинах «Інтера». Відео, про яке йдеться, опубліковане в ютубі під заголовком «Запорожский герой заступился за девушку и наказал неадеквата!», а в коментарях є допис жінки, яка стверджує, що справжня причина конфлікту — відмова п’яного пасажира платити за проїзд. «Інтер» цілком безпідставно робить припущення, що викинутий із тролейбуса був «одинадцятим». Про виштовхану із тролейбуса одинадцяту пасажирку-пенсіонерку в Сумах повідомляли 19 березня «1+1» і «UA: Перший», і лише суспільний мовник додав до факту трохи контексту й пояснення винуватців. Саму жінку ніхто не шукав і слова їй не давав. У цей самий час у соцмережах шириться фейк про людину, яку викинули з автобуса через те, що вона кашляла.

Шахов-шеймінг. Коли журналісти розголошують імена чи адреси хворих на Covid-19, вони грубо порушують засади професійної етики (стан здоров’я будь-якої людини — медична таємниця та приватна інформація, яку не можна розголошувати без чіткої згоди) й наражають героїв на небезпеку. У випадку з народним депутатом Сергієм Шаховим жодних застережень щодо приватності в медійників не виникло. 18 березня про те, що в Шахова коронавірус, повідомили всі телеканали. Зрештою сам Шахов розповів про свою хворобу у відеозверненні, тож вочевидь діагнозу не приховував. Однак деякі новинарі пішли далі — звинуватили Шахова в тому, що він мало не навмисно всіх заразив. «Хворий на коронавірус народний депутат Сергій Шахов може загнати парламент на карантин. Усе через діагноз, який він підтвердив учора. На початку березня нардеп літав у Європу, де, можливо, і підхопив хворобу. От тільки після повернення самоізолювався не одразу. Від так заразити міг не менше півсотні колег», — ідеться в підводці ведучого новин «України». У матеріалі для чогось зауважили, що Шахова «не будуть притягати до відповідальності» в разі, якщо він когось заразив. А також без перевірки процитували слова Володимира Зеленського про те, що колеги Шахова «кнопкодавили» за нього у ВР (це неправда). Втім і це дрібниці в порівнянні з тим, який розгардіяш із називанням імен та непідтверджених даних про результати аналізів почався в новинах, коли Covid-19 знайшли в інших народних депутатів.

«Інфікований поїзд», «повний літак хворих» та інші фейки. Новини про те, що в Україну їдуть або летять хворі на Covid-19, поширювали «Інтер», 5 канал та інші начебто не смітникові медіа. Панікерське відео Антона Гури потрапило до новин «України», СТБ, каналу «24», 5 каналу, ICTV та «1+1» (у жодного з пасажирів «повного літака коронавірусу» Covid-19 тести не виявили). «Інтер» повідомив: «В каждом вагоне люди с температурой под 40: в Киеве не выпускают пассажиров поезда из Риги», хоча згодом виявилось, що підвищену температуру й симптоми респіраторної вірусної інфекції — нормального, у принципі, явища для холодного березня, — мали лише двоє пасажирів, а коронавірусу не знайшли в жодного. Раніше ЗМІ так кортіло першими повідомити про Covid-19 в Україні, що вони поширили новину про «коронавірус» 27 січня, а назавтра мусили «уточнювати», що йдеться про іншу хворобу.

Піар на пандемії. Президент Володимир Зеленський прирівняв дії політиків, які намагаються піаритися на карантині та пандемії, до мародерства. Що ж, перелік «мародерів», що користаються сумнівною нагодою, чималенький. Чільне місце в ньому посідає Рінат Ахметов, кількість піару якого зросла за рахунок матеріалів про участь бізнесмена-благодійника і його компаній у боротьбі з коронавірусом. «Задля порятунку життя українців фонд Ріната Ахметова першим відреагував на ситуацію з коронавірусом у країні», — розпинаються працівники каналу «Україна», яким не звикати до щоденного вихваляння інвестора. Крім Ахметова їм довелося піарити експрем’єра Арсенія Яценюка та колишнього народного депутата Максима Бурбака. Тим часом СТБ й ICTV розповідають про те, як рятує країну «відповідальний бізнес» на чолі із власником каналів Віктором Пінчуком і його дружиною Оленою. На «1+1» суперменом, який рятує свій регіон від пандемії, став волинський бізнесмен і політик Ігор Палиця, наближений до власника каналу Ігоря Коломойського. А на «Інтері» показали, як лідер «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук із дружиною Оксаною закупили та передали закарпатцям невідому кількість медичних масок. Але найпершим встиг тогочасний прем’єр-міністр Олексій Гончарук: ще на початку лютого канал ICTV повідомив, що глава уряду «взяв на себе протидію коронавірусу в Україні і на рівні Кабінету Міністрів створив оперативний штаб».

Пандемія — це добре для екології. «… Немає лиха без добра. Через скорочення виробництва у Китаї поліпшилась екологічна ситуація. Деякі вчені навіть стверджують, що завдяки зменшенню шкідливих викидів кількість врятованих життів перевищить кількість загиблих від коронавірусу», — розповіли «Факти тижня» на ICTV. Ще більше захвату в розповіді ведучої тижневика каналу ZIK Катерини Романюк: «В Італії після того, як тисячі моторних човнів приткнули до берега, сталося справжнє диво — через кілька днів вода навколо міста і каналах стала прозорою. До берегів Венеції повернулися лебеді і навіть дельфіни, яких там не бачили дуже давно». Твердження про позитивний вплив пандемії на довкілля — маніпуляція, а більшість прикладів, якими його ілюструють, або вигадані, або хибно розтлумачені. Детальніше про це читайте в матеріалі Гали Скляревської.

Штучно створена біологічна зброя. Новинарі «1+1» іще 21 лютого зробили сенсаційний сюжет про те, що вірус, який викликає Covid-19, втік із китайської лабораторії, з коментарями «унікальних фахівців», які розповідають, що в лабораторії можна розробити ще й не таке. Після слів одного з фахівців про «антибиотикоустойчивые вирусы» (антибіотики — це засоби проти бактерій, які ніяк не впливають на віруси) його фаховість викликає обґрунтовані сумніви.

20 березня в «ТСН» розповіли про «наукові дискусії» щодо походження коронавірусу — чи не є він біологічною зброєю. Серед експертів, які висловлюються на цю тему, наприклад, колишній спецслужбіст і політик-невдаха Микола Маломуж та колишній кандидат у президенти Сергій Комісаренко. Гіпотеза про штучне походження вірусу в сюжеті виглядає цілком повноцінною та ймовірною — хочете вірте, хочете ні. А за два дні глядачі «1+1» почули від ведучого Святослава Гринчука: «Росія розгорнула цілу кампанію з дезінформації щодо коронавірусу. Західні спецслужби ідентифікували щонайменше 80 спроб дестабілізувати ситуацію на тлі пандемії. Один із прикладів — це просуванням Москвою конспірологічної теорії про те, що коронавірус — це біологічна зброя, яку начебто винайшли у Штатах і використовують проти Китаю, Ірану або Італії». Тим часом конспірологічні фейки про походження вірусу продовжили розкручувати у програмі «Гроші» — зокрема, озвучили гіпотезу, що заразу в Ухань принесла американська армія. Агов, «1+1», у вас там, здається, завелися агенти Росії! :)

Фото: Mediasat

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9432
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петя Абрикос
1462 дн. тому
А шо вы хотели? Если уважаемый и серьезный человек, финансовый аналитик Эрик Найман в эфире, если не ошибаюсь, плюсов, на полном серьезе говорил, что не исключено, вирус разработали специально, чтобы существенно сократить количество пенсионеров во всем мире.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду