Експерти запроваджують Індекс правового регулювання відносин в інтернеті

Експерти запроваджують Індекс правового регулювання відносин в інтернеті

15 Січня 2020
1467
15 Січня 2020
17:36

Експерти запроваджують Індекс правового регулювання відносин в інтернеті

1467
Індекс дасть змогу громадянському суспільству послідовно моніторити підходи та пропозиції щодо функціонування онлайн-простору та швидко реагувати на нові правові ініціативи, що здатні підважити вільний розвиток інтернету та цифрові права користувачів.
Експерти запроваджують Індекс правового регулювання відносин в інтернеті
Експерти запроваджують Індекс правового регулювання відносин в інтернеті

Про це йшлося 15 січня 2020 року на круглому столі на тему: «Що покаже Індекс регулювання інтернету для аналізу законодавства щодо онлайн-простору», який організувала громадська організація «Інтерньюз-Україна».

Як повідомив керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз  «Інтерньюз-Україна» у співпраці з ключовими медіаюристами розробили Індекс правового регулювання відносин онлайн, який допоможе оцінити якість запропонованих законопроєктів та інших нормативно-правових актів за чітко визначеними критеріями.

Індекс також стане корисним інструментом для медіа у висвітленні питань у сфері онлайн-простору, що потребують експертної оцінки.

Медіаюристка Антоніна Черевко розповіла детально про методологію Індексу та уточнила, за якими критеріями робоча група відбиратиме законопроекти для аналізу. Наразі напрацьовані наступні критерії: високий потенційний вплив законопроекту на сферу; широкий розголос щодо нормативного акту в медіа спільноті; на запит експертів з робочої групи проекту. За її словами, одними з перших документів, які будуть проаналізовані експертами, можуть стати проєкт про медіа та проєкт про дезінформацію.

В Індексі пропонується негативна (-1 до -5) чи позитивна оцінка впливу  (від 1 до 5), також опція нейтральності (0). Результат Індексу вимірюється на основі спільного показника у 4-х категоріях питань: «Вплив на права та свободи»; «Захист легітимного публічного інтересу»; «Вплив на якість та/або вартість надання послуги» та «Юридична техніка або якість правового тексту». Кожна категорія передбачає ще низку підпитань, приміром, «Чи має ця регуляторна ініціатива потенціал впливу на свободу отримання, поширення та обробки інформації, у тому числі транскордонної?» та ін.

Антоніна Черевко повідомила, що команда проекту створить технічне завдання для відбору експертів відповідно до їх спеціалізації та професійних навичок. Саме на основі відповідей експертів і буде створений Індекс.

Медіаюрист Олександр Бурмагін запропонував команді проєкту зробити перелік цих експертів публічним, щоб не виникало питань про за ангажованість.

Проєкт «Індекс регулювання Інтернету як інструмент адвокації для України» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото: Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду