Український ПЕН закликав омбудсменку взяти під особистий контроль справу Шеремета

Український ПЕН закликав омбудсменку взяти під особистий контроль справу Шеремета

23 Грудня 2019
1135
23 Грудня 2019
18:49

Український ПЕН закликав омбудсменку взяти під особистий контроль справу Шеремета

1135
Члени культурно-правозахисної організації Український ПЕН звернулися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо захисту прав підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.
Український ПЕН закликав омбудсменку взяти під особистий контроль справу Шеремета
Український ПЕН закликав омбудсменку взяти під особистий контроль справу Шеремета

Про це йдеться у заяві організації на офіційному сайті.

У ПЕН закликають Людмилу Денісову швидше і пильніше розглянути питання порушення прав підозрюваних та взяти цю справу під особистий контроль.

«Ми, що нижче підписалися, висловлюємо свою серйозну тривогу через порушення прав підозрюваних у справі про вбивство Павла Шеремета. Ми просимо Вас як Уповноважену Верховної Ради України з прав людини взяти цю справу під свій особистий контроль», - зазначено у заяві.

На думку членів ПЕН, влада порушує базові права людини щодо підозрюваних у справі.

«На нашу думку, дії органів влади продемонстрували серйозне порушення базових принципів прав людини, передусім презумпції невинуватості, яка є невіддільною часткою прав людини, зокрема, права на свободу, права на повагу до людської гідності та права на життя. Оголошення під час брифінгу підозрюваних у цій справі за участі Президента України, Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ України відбулося із серйозним порушенням правових норм. Його можна розцінювати як маніпулювання громадською думкою для створення враження, що саме оголошені підозрювані є беззаперечними організаторами та виконавцями вбивства», - йдеться у заяві.

Також в організації занепокоєні участю у справі судді Сергія Вовка, якого вони вважають «одним із найбільш сумнозвісних виконавців політично вмотивованого "правосуддя" в Україні».

«Ми закликаємо Вас, Уповноважену Верховної Ради України з прав людини, якомога швидше й пильніше розглянути питання порушення прав людини та громадянина у цій справі та взяти її під свій особистий контроль», - додали заявники.

Український ПЕН є одним із 144 автономних національних ПЕН-центрів. Це культурно-правозахисна організація, покликана відстоювати свободу слова і вираження поглядів, а також сприяти співпраці інтелектуалів з різних країн. Організація налічує 119 членів.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

13 грудня суд обрав запобіжний захід підозрюваній Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Юлію Кузьменко а Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо» повідомив, що результати експертизи є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз

17 грудня 2019 року поліція надала стороні захисту матеріали слідства в справі Шеремета. 

Того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ заступник голови відомства Антон Геращенко провів зустріч із активістами, журналістами та блогерами щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зустріч проходила в форматі off the record. Антон Геращенко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що на зустрічі було близько 25 осіб. За його словами, нових доказів (окрім тих, що були оприлюднені під час брифінгу) під час зустрічі оголошено не було. 

На допит у справі Шеремета також викликали ведучого NewsOne Андрія Павловського.

Захисники Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко 18 грудня 2019 року подали апеляції на рішення Печерського районного суду Києва про арешт. Апеляційний суд Києва 23 грудня відхилив апеляційну скаргу захисту Андрія Антоненка, його залишили під вартою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1135
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду