Мінкульт представить законопроект про дезінформацію на початку січня

Мінкульт представить законопроект про дезінформацію на початку січня

23 Грудня 2019
3141
23 Грудня 2019
12:49

Мінкульт представить законопроект про дезінформацію на початку січня

3141
Міністерство культури, молоді та спорту планує представити законопроект про дезінформацію до обговорення на початку січня та буде готове доопрацьовувати його на основі публічного діалогу, повідомив міністр Володимир Бородянський у своєму телеграм-каналі.
Мінкульт представить законопроект про дезінформацію на початку січня
Мінкульт представить законопроект про дезінформацію на початку січня

«Проект закону про дезінформацію знаходиться на фінальній стадії розробки. Він напрацьовувався останні півтора місяці спеціалістами МКМС разом з представниками журналістської та медіа спільноти, які знайшли можливість весь цей час працювати в робочих групах. І ми готові представити його до другого етапу обговорення. Враховуючи велику суспільну важливість цього законопроекту, який стосується в першу чергу державної та інформаційної безпеки, глибоко переконаний, що він має відбуватися через публічний діалог. Ми представимо його до обговорення на початку січня та будемо готові доопрацьовувати на основі публічного діалогу», – написав Володимир Бородянський у Telegram.

Раніше, 19 грудня, медійні та громадські організації закликали президента продовжити термін підготовки законопроєкту про дезінформацію, який розробляє Міністерство культури, молоді та спорту на виконання указу президента №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» від 8 листопада 2019 року.

Нагадаємо, 6 листопада Володимир Бородянський сказав, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску. За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації. Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

9 листопада президент України Володимир Зеленський доручив уряду розробити положення щодо «вимог та стандартів новин». Цей законопроєкт має бути винесений на розгляд парламенту до кінця року. У медіаспільності указ президента викликав обурення через те, що влада нібито планує нав'язувати стандарти новин.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пояснив, що влада не планує регулювати стандарти новин і назвав це термінологічним непорозумінням. За його словами, влада має намір ввести поняття «небезпечна інформація», «дезінформація», «недостовірна інформація», оскільки це є «дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором».

Голова Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав «вимоги та стандарти новин», про які йшлося в указі президента, «технічною помилкою».

15 листопада Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією».

ГО «Детектор медіа» підтримує посилення протидії дезінформації та ведення великих штрафів за її поширення, однак виступає проти введення кримінальної відповідальності за дезінформацію.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов вважає, що закон про кримінальну відповідальність за дезінформацію потребує всебічного обговорення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду