Куди дивиться Церква

Куди дивиться Церква

29 Листопада 2019
2754
29 Листопада 2019
13:00

Куди дивиться Церква

Євген Середа
Журналіст
2754
Православна церква України розвінчала у фейсбуку псевдохристиянські забобони про біометричний паспорт і вакцинацію. Непримиренні противники релігії угледіли в цьому фальш і потролили попів. Ішов 2019 рік після народження Христа й четверте століття після виникнення лібералізму...
Куди дивиться Церква
Куди дивиться Церква

Щеплення й уколи

Днями офіційна фейсбук-сторінка Православної церкви України запевнила вірян, що біометричні паспорти не є «печаткою антихриста».

«Чим тільки не залякують людей — втратою приватності, “відреченням від Господа”, “печаткою антихриста”. І все це — начебто від імені Церкви. Втім, насправді Православна Церква України не засуджує використання вірянами біометричних паспортів, адже вони є лише одним із проявів наукового і технологічного прогресу. Жодного релігійного підґрунтя у біометричного паспорту немає», — зазначається в дописі.

Фейсбук-сторінка ПЦУ підкреслює, що людина не може отримати «печатку антихриста», якщо сама цього не захоче.

«Господь недарма наділив людину даром свободи вибору, — зауважують есемемники ПЦУ. — Те, що з Писання відоме, як “печатка антихриста”, може бути прийнятим лише за усвідомленим вибором людини, яка відречеться від Бога. Таємно, через технології, без відома самої особи ніхто не зможе зробити віруючого християнина слугою диявола».

Відповідно до тлумачення християнського святителя Андрія Кесарійського, апокаліптична «печатка антихриста» («знак звіра») — це метафорична мітка на людському розумі, що зовсім забув про духовне й повністю занурився в матеріальне.

Фейсбук-допис ПЦУ припав до душі багатьом коментаторам. Водночас не обійшлося без саркастичної критики.

Буцімто в гонитві за хайпом Церква підлещується до молоді, але виглядає це так само комічно, як намагання 70-річного дідуся бути схожим на 15-річного підлітка. Мовляв, краще би попи підтримували важливіші речі, ніж біометричний паспорт — наприклад, медичний канабіс.

Про останнє ПЦУ поки не робила офіційних заяв. Але раніше фейсбук-сторінка Церкви закликала прихожан робити щеплення проти інфекційних захворювань. «... Не варто нехтувати працею багатьох поколінь лікарів, які досліджували небезпечні для здоров’я людини мікроорганізми та створили вакцини, які забезпечують імунітет проти цих збудників. Щеплення населення допомагає сформувати колективний імунітет, уникаючи масових смертей, як це було у давні часи», — йдеться в дописі.

Есемемники Церкви наголошують, що віра в надприродне має поєднуватися з особистою відповідальністю. «Просімо ж у Господа заступництва від тяжких хвороб, проте пам’ятаймо, що відповідальність за уникнення епідемій лежить і на кожному з нас», — зазначається в дописі.

До слова, у православ'ї є концепція духовної синергії, згідно з якою Бог не може врятувати людину, якщо та не докладає для цього ніяких зусиль (мається на увазі перш за все порятунок душі).

Реакції на допис ПЦУ щодо вакцинації теж були різні. Одним сподобалося, що Церква реагує на актуальну суспільну проблему, інші ж висміяли її позицію: мовляв, усе ж лікують свічки у храмі…

Здаватися або бути

Вочевидь, багатьом антицерковним критикам, які дотримуються начебто ліберальних поглядів, за великим рахунком не важливо, для чого ПЦУ користується соцмережами, чому вона коментує або ігнорує ту чи іншу соціалку і в чому насправді полягає церковне вчення.

Мабуть, суть у неприязні до релігії в цілому. Або окремо до християнства. Або ж конкретно до православ'я. Утім, це справа смаку. Природне право.

Поряд із цим у Церкви можуть бути свої смакові переваги. Класичний лібералізм і чинне українське законодавство їй у цьому не відмовляють.

Питання в людині. Можна вважати себе лібералом, але пропагувати ненависть до релігії, яка нібито заважає Прогресу. Можна постійно почуватися релігійно ображеним, забуваючи про суть християнства й шукаючи «печатки антихриста» в біометричному паспорті. Ніхто не забороняє нам бути лицемірами й фарисеями.

Фото: фейсбук-сторінка ПЦУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2754
Читайте також
29.10.2019 16:30
Євген Середа
для «Детектора медіа»
3 585
22.05.2019 12:03
Євген Середа
для «Детектора медіа»
2 007
25.03.2019 10:00
Євген Середа
для «Детектора медіа»
3 003
09.02.2019 11:00
Євген Середа
для «Детектора медіа»
2 977
09.01.2019 10:00
Євген Середа
для «Детектора медіа»
1 706
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
1606 дн. тому
Паспорт це тільки перший крок. Взагалі всі чіпи на будь яких предметах це перший крок. Головний чіп вмонтують в в людину в руку або на чоло. Цей чіп візьме на себе всі чіпи які зараз існують та буде виконувати абсолютно всі функції попередніх А це будуть всі (абсолютно всі) дані кожної людини особисто. Тоді людиною буде набагато легше керувати та тримати під контролем (та людина буде виконувати абсолютно все що їй скажуть. А це і потрібно звіру(сатані Мало хто це зрозуміє Але таки чіп і є знак звіра
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду