Астрополітологія

Астрополітологія

25 Березня 2019
2993
25 Березня 2019
10:00

Астрополітологія

Євген Середа
Журналіст
2993
Астрологія як політтехнологія: «Політик, який народився під знаком Терезів, буде з Україною поєднуватися якнайкраще».
Астрополітологія
Астрополітологія

Що ближче день голосування, то частіше українські ЗМІ звертаються до астрологів, готових видавати політичні пророцтва, посилаючись на розташування небесних тіл. Астрологія не є наукою, але законом не заборонена, тому медіа, які розповсюджують передбачення звіздарів, формально нічого не порушують. Але фактично ми маємо справу з пропагандою окультизму і фаталізму. Голосуй не голосуй, а все вирішить входження Юпітера в знак Тельця.

З іншого боку, ЗМІ, що тиражують одкровення астрологів, задовольняють суспільний попит. Позиції магічного мислення у свідомості багатьох українців, як і раніше, міцні. Навіть новини про християнські свята в нашому інфопросторі часто зводяться до розповідей про антихристиянські забобони, які традиційно пов'язуються з релігійними урочистостями. А говорять і пишуть, тому що слухають і читають.

Правда, віщуни по зірках, як показує практика, у своїх пророцтвах нерідко вдаються до цілком політологічних оцінок, прикрашаючи їх космічними термінами. Коли читаєш чергове передбачення щодо виборів, складається враження, що окультист-провидець, по суті, займається тим же, чим і букмекер, який прогнозує ймовірність тієї чи іншої події, але, на відміну від останнього, без зайвої аналітичної роботи та апелюючи до руху світил. Ну а якщо помилився, завжди можна послатися на труднощі перекладу з небесної на земну.

Система «дирекція»

Нещодавно «Апостроф» опублікував інтерв'ю з відомим астрологом Владом Россом. Текст успішно розійшовся на цитати. Що показово, одкровення Росса підхопив і російський «РЕН ТВ», флагман телевізійної тарабарщини.

«Ще коли було затемнення в серпні 2018 року, я заявив, що у Зеленського найбільші шанси, а мені сказали, що я якийсь ненормальний, і це неможливо. У нього тоді рейтинг був максимум 3 %. А я завжди говорив, що у нього буде зоряний час, і що ближче буде ситуація до березня і до 21 квітня, то все більше і більше зоряного часу в нього є», — каже Росс.

Лідерство Зеленського астролог пояснює особливою міжпланетною комунікацією: «Марс буде робити в його гороскопі в системі “дирекція” чіткий аспект Юпітеру, а Юпітер — це влада, успіх, вплив у суспільстві. І сильно виражені в його гороскопі будинок кар'єри і просування. Сама доля піднімає його вгору, і він практично для цього нічого не робить самотужки».

Якщо в серпні минулого року «УНІАН» правильно процитував Росса, то він тоді передрікав, що «до влади будуть приходити яскраві, харизматичні особистості, які вміють добре говорити і піарити себе, такі, як Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський і, звичайно, лідер групи “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук».

Як ми бачимо, астролог не ставив коміка на одноосібне перше місце. За даними ж групи «Рейтинг», уже на початку серпня 2018-го Зеленський набирав 8 %, а не «максимум 3 %», як стверджує Росс.

Утім, це дрібниці. Звіздар запевняв, що президентом США у 2016-му стане Хілларі Клінтон, оскільки в неї включиться якийсь «суперсоляр». Наступного року Росс передбачав тотальну зміну влади в Європі, зокрема, що новим президентом Франції буде політик на ім'я Ален (мабуть, конспірологічно натякаючи на Алена Жюппе, який тимчасово був фаворитом французької гонки 2017-го). Також астролог обіцяв, що з осені 2016 року — після того, як Юпітер зайде у знак Терези — «Шахтар» знову гратиме на «Донбас-арені», оскільки на той час, мовляв, будуть повністю виконані Мінські угоди.

Однак варто зауважити, що Росс помиляється не завжди. Наприклад, він майже вгадав, чим закінчиться президентство Віктора Януковича й політична кар'єра ватажка «ДНР» Олександра Захарченка.

Якщо ж астролог то промахується, то потрапляє в точку, можливо, справа не в космічному фаталізмі, а в чомусь іншому? Припустімо, в тому, що він під виглядом свого зоряного ворожіння видає чиїсь політологічні прогнози, одні з яких збуваються, а інші — ні.

«Любовний календар»

Гаразд, облишмо Росса й перенесімося до Харкова. Тут 8 березня була виявлена астрологічна агітація за Петра Порошенка. У місті поширювалася пропагандистська газета, де був розміщений «любовний календар» із зазначенням «сумісності знаків зодіаку». Відповідно до публікації, єдиний знак, який пасує «Україні-Діві», що «прийшла у світ» 24 серпня, — це Терези.

«Політик, який народився під знаком Терезів, буде з Україною поєднуватися якнайкраще. До речі, Президент Порошенко, який належить саме до Терезів, довів цю тезу неодноразово. Його слід підтримати і цього разу», — рекомендує автор матеріалу.

Проте у статті не згадується, що в період, який пов'язується з Терезами, народився ще один кандидат у президенти, — Юрій Бойко. Утім, із «Україною-Дівою» він, мабуть, несумісний з інших причин.

Говорячи ж про Порошенка, астрологічна реклама його кандидатури явно суперечить образу захисника українського православ'я. Як відомо, у християнстві окультизм всіляко засуджується. І ПЦУ не виняток. Правда, що тільки не уживається в народній свідомості.

Ілюстрація: astrolog.kz

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2993
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду