detector.media
13.11.2019 15:15
«Історична правда» запускає новий авторський проєкт
«Історична правда» запускає новий авторський проєкт
Видання «Історична правда» спільно з Чеським центром в Києві запускає новий авторський проєкт – у рубриці «Czech-in» щомісяця публікуватимуть статті про чеське двадцяте століття.

Про це повідомляється на сайті «Історична правда».

«Czech-In» триватиме два роки, у рамках проєкту будуть публікуватися документи та фотоматеріали з архівів Чехії, а також анонси подій, пов'язаних з історією країни. Загалом планують розповісти про 24 головні миті чеської новітньої історії.

Автором проєкту є Радомир Мокрик, науковий працівник Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету в Празі.

Пріоритетом проєту є безпосередньо чеський погляд на власну історію та дискусії в чеському середовищі щодо історії власної держави.

«Історичні та культурні зв'язки України та Чехії є загальновідомими: від українських академій та університетів, які діяли в Чехословаччині в міжвоєнний період, крізь Празьку поетичну школу і до драматичних подій Празької весни 1968 року. Водночас при акценті на "українських" слідах в історії Чехії, подекуди недостатньо уваги приділяється історії самої Чехії, чеським визначним діячам та віховим подіям. Czech-in покликаний заповнити ці прогалини та ознайомити українського читача з ключовими подіями та особистостями новітньої чеської історії – від Томаша Масарика до Мілана Кундери, від проголошення незалежності у 1918 році до Оксамитової революції 1989 року», – йдеться в повідомленні.

Через декілька днів на «Історичній правді» буде опублікована перша стаття до 30-ї річниці Оксамитової революції: хронологія та логіка подій падіння комунізму в Чехословаччині та прихід до влади Вацлава Гавела. У грудні готується стаття про Йозефа Тоуфара та «Чігоштське диво», подію, яка стала одним з мотивів для переслідування церкви комуністичним режимом на зламі 40х-50х років. Січнева стаття буде присвячена Яну Палахові, студентові, який вчинив акт самоспалення на центральній площі Праги в січні 1969 року на знак протесту проти окупації Чехословаччини та байдужості суспільства.

Нагадаємо, на телеканалі «Еспресо» з 8 вересня виходить авторська програма Вахтанга Кіпіані «Історична правда».

Фото: Історична правда

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY