А ти шо, не знав про існування ґострайтерів?

30 Жовтня 2018
1770
30 Жовтня 2018
18:52

А ти шо, не знав про існування ґострайтерів?

1770
А ти шо, не знав про існування ґострайтерів?

Ситуація з головредкою Vogue, яка спокійно зізнається, що за неї редакторські колонки писали інші люди (і відомо про це стало лише тому, що інша людина підсунула їй текст із старого російського журналу і цей текст вийшов), для мене є історією про зловживання довірою. Шкода, що про довіру і чесність із читачами говорять мало, а переважно дискусія в ФБ ведеться в площині «Оля, вішайся» — «відчепіться від Олі, ви теж не святі».

Довіра аудиторії — це головне пальне, на якому їздять медіа. Ну, крім зливних бачків і агрегаторів. Формулювання «віддати на аутсорс» (=доручити іншій людині написати текст за тебе) звучить цинічно й дико, коли йдеться про текст, написаний так відверто. Який має пройняти читача і зрезонувати: о, це ж і я отак почуваюся, значить, це журнал про мене.

Ще більше вражає те, що сама редакторка, здається, не бачить у цьому нічого поганого: перепрошує вона не за те, що писала свої тексти не сама, а за те, що не виловила в колонці плагіат. І ще страшніше те, як багато людей цього навіть не зауважують. А деякі ще й підсміюються: а ти шо, не знав про існування ґострайтерів? Не знав, учора почув уперше. Ну і взагалі, те, що «так роблять», не значить, що це нормально.

Моралі не буде, я просто почуваюсь із цією історією розпачливо саме через те, що стільком людям це норм, або що вони готові відмахнутись від проблеми з формулюванням «а чого ви чекали від українських медіа». Дуже низька планка вимог до чистоплотності й порядності журналістів поєднана з нульовою готовністю їм довіряти. Комбо.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1770
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду