Комітет гуманітарної та інформполітики розпланував роботу на вересень 2019 – січень 2020 року

Комітет гуманітарної та інформполітики розпланував роботу на вересень 2019 – січень 2020 року

13 Вересня 2019
1839
13 Вересня 2019
13:47

Комітет гуманітарної та інформполітики розпланував роботу на вересень 2019 – січень 2020 року

1839
11 вересня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив план роботи на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.
Комітет гуманітарної та інформполітики розпланував роботу на вересень 2019 – січень 2020 року
Комітет гуманітарної та інформполітики розпланував роботу на вересень 2019 – січень 2020 року

З 20 законопроектів, які виноситимуться на розгляд Комітету протягом другої сесії, 11 стосуватимуться інформаційних, рекламних та мовних питань. Зокрема:

  • проект № 0896 про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Іриною Геращенко, Олександром Абдулліним, Іриною Подоляк (вересень);
  • проект № 0953 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері порівняльної реклами із правом Європейського Союзу) внесений народними депутатами Оленою Кондратюк, Вікторію Сюмар та ін. (листопад);
  • проект Закону № 1102 про визнання таким, що втратив чинність, закон від 25 квітня 2019 року №2704-YIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної», внесений народними депутатами Вадимом Новинським, Мусою Магомедовим та ін. (січень)
  • проект закону № 1103 «Про мови в Україні», внесений народними депутатами Вадимом Новинським, Мусою Магомедовим та ін. (січень).
  • проект закону № 1103-1 про порядок застосування мов в Україні, внесений народними депутатами Юрієм Бойком, Наталією Королевською та ін. (січень)
  • проект закону № 1145 про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв та врегулювання особливостей реклами тютюнових виробів, внесений народним депутатам Дмитром Шпеновим.
  • проект Закону № 2035 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям, внесений народними депутатами Олександром Ткаченком, Микитою Потураєвим та ін. (вересень).
  • проект закону № 2036 про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Нацради, внесений народними депутатами Олександром Ткаченком, Микитою Потураєвим та ін. (вересень)
  • проект Закону № 2072 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності та фінансування аудіовізуальних (електронних) ЗМІ, внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Миколою Заброцьким (жовтень).

Два законопроекти, які стоять у плані, Комітет уже розглянув на початку вересня: проект № 1058 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні фільму в Україні), внесений народними депутатами Віталієм Безгіним, Олександром Ткаченком та ін.; проект №1058-1 про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні), внесений народними депутатами Миколою Княжицьким, Яною Зінкевич та ін.

Окрім того, Комітет планує розглянути низку законопроектів, де не є головним, до яких має подати пропозиції, а саме: проект закону № 1086 про радіочастотний ресурс України; проект закону № 1207 про авторське право і суміжні права. Також у цих планах перелічений проект закону № 1074 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії, але Верховна Рада вже ухвалила цей закон 12 вересня.

Серед питань, які передбачається розглянути на виїзних засіданнях Комітету, – інформаційна безпека на прикордонних територіях – 20 січня 2020 року. Але поки що невідомо, де саме буде проведено це засідання.

Також Комітет контролюватиме (щоквартально) виконання низки законів: «Про кінематографію», «Про державну підтримку кінематографії в Україні»; «Про внесення змін до деяких законів Україні щодо вдосконалення системи державного управління у книговидавничій сфері» щодо функціонування Інституту книги; «Про Український культурний фонд»; «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» у розрізі регіонального розвитку, шляхів і перспектив; «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Комітет пропонує провести парламентські слухання на тему: «Стратегія розвитку книговидавничої галузі».

Крім того, запланована низка конференцій, семінарів, круглих столів, які будуть проводитися комітетом або за його участю: круглі столи на тему «Еволюція гібридних впливів та медіаграмотність»; «Україна в світі у вимірі сучасної гуманітарної та інформаційної політики»; «Стан законодавчого супроводу вирішення питань інформаційної безпеки в умовах зростання інформаційних загроз гібридного характеру».

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики очолює Олександр Ткаченко («Слуга народу»). Хто ще входить до складу комітету та якими темами він опікується – можна прочитати тут. Комітет створив п’ять підкомітетів: з питань культурної політики; інформаційної політики; туризму та курортів; у справах сім’ї та дітей; кінематографу та реклами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1839
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду