В анексованому Криму ліквідують підприємство «Кіностудія "Ялта-фільм"»

В анексованому Криму ліквідують підприємство «Кіностудія "Ялта-фільм"»

1 Червня 2019
2225
1 Червня 2019
10:52

В анексованому Криму ліквідують підприємство «Кіностудія "Ялта-фільм"»

2225
Російська влада в окупованому Криму запустила процедуру ліквідації державного унітарного підприємства «Кіностудія "Ялта-фільм"» (колишня Ялтинська кіностудія).
В анексованому Криму ліквідують підприємство «Кіностудія "Ялта-фільм"»
В анексованому Криму ліквідують підприємство «Кіностудія "Ялта-фільм"»

Про це повідомляє «Настоящее время».

Підприємство було створено у вересні 2014 року, після анексії Криму Росією. 22 грудня 2015 року кіностудію включили до списку санкцій США. Ліквідація повинна відбудить до 1 травня 2020 року.

Як пишуть «Крим.Реалії», російське Міністерство культури стверджує, що уряд півострова своєю постановою ліквідував лише державне унітарне підприємство, а не кіностудію в Ялті.

«Речі про ліквідацію кіностудії не йде, ліквідується лише державне унітарне підприємство, ось і все. А все майно кіностудії передається Кримському кіномедіацентру, це установа нашого Мінкультури», - повідомили в прес-службі російського відомства.

Заступниця директора Кримського кіномедіацентра Олена Куценко повідомила, що рішення уряду «технічне», а підприємство начебто було збутковим.

«Майно кіностудії було нам передано в січні цього року, ще одним урядовим розпорядженням», - сказала вона.

З словами Куценко, у кіностудії «буде друге життя»: Кримський кіномедіацентр розробляє проект розважального комплексу «Кінопарк Ялта» «з відкритими кінотеатрами, музеєм кінематографа і алеєю героїв фільмів», які планується створити на території Ялтинської кіностудії. Також начебто планують відновити кіновиробництво.

Ялтинська кіностудія була заснована в 1917 році як знімальна база найбільшої кіностудії Російської імперії «Торговий дім Ханжонкова». У 1919-му кінофабрика, як і інше майно Олександра Хаджонкова, була націоналізована.

Серед фільмів, що знімалися на Ялтинській кіностудії: «Людина-амфібія», «Чарівна лампа Аладдіна», «Людина з бульвару Капуцинів», «Діти капітана Гранта» та інші.

У лютому 2018 року підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що російська влада півострова планує відроджувати Ялтинську кіностудію за бюджетний рахунок. Тоді Аксьонов заявив, що для відновлення кіностудії потрібно вкласти близько 4 мільярдів рублів (близько 1,7 млрд гривень) з російського бюджету, оскільки приватні інвестори не хочуть цим займатися.

Пізніше російський «міністр культури» Криму Аріна Новосельська заявляла, що Ялтинську кіностудію передадуть у власність Росії.

Нагадаємо, раніше в анексованому Севастополі заблокували доступ до сайту «Крим.Реалії».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2225
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду