Зеленський переміг не завдяки соцмережам, а агітація за нього розповсюджувала фейки - дослідження

Зеленський переміг не завдяки соцмережам, а агітація за нього розповсюджувала фейки - дослідження

5 Травня 2019
47139
5 Травня 2019
13:25

Зеленський переміг не завдяки соцмережам, а агітація за нього розповсюджувала фейки - дослідження

47139
Під час передвиборчої кампанії агітація за Володимира Зеленського широко використовувала фейки і конспіративні теорії, і стилістично це нагадувало російську пропаганду із залученням «фабрики тролів».
Зеленський переміг не завдяки соцмережам, а агітація за нього розповсюджувала фейки - дослідження
Зеленський переміг не завдяки соцмережам, а агітація за нього розповсюджувала фейки - дослідження

Про такі висновки йдеться в дослідженні Центру контент-аналізу.

Так, за твердженням авторів дослідження, 73% голосів, які отримав Володимир Зеленський за результатами виборів можна пояснити телевізійним, а не онлайновим впливом.

«Прихильники обох кандидатів опублікували майже рівну кількість постів [у соцмережах] – ця пропорція (50:49) дуже відрізняється від результатів голосування (24:73). І це спростовує одразу два стереотипи про роль соцмереж у нинішній кампанії», - йдеться в дослідженні.

Як зазначають автори, половина передвиборчих постів у соцмережах від прихильників Зеленського (які мали хоч один коментар), лишалася без коментарів опонентів. Це створювало «інформаційні бульбашки», які змушують користувачів вірити у фейки. Натомість тільки третина постів прихильників Порошенка залишилась без коментарів іншої сторони.

Дослідження також показало «закінчення ери лідерів думок». Основний інструмент таких користувачів - достатньо довгі тексти. Роль лідерів думок була дуже вагомою у 2013-2015 роках, і зараз вони забезпечили команді Порошенка 80% всіх взаємодій з політичними дописами.

Натомість команда Зеленського спрямувала зусилля перш за все на користувачів, які не звикли читати топ-блогерів і потрапили до Facebook після блокування російських соцмереж, а тому успадкували тамтешній формат спілкування: або постити багато розважального контенту, або ж уникати публічності і висловлення особистих думок. 

Для них команда Зеленського замість довгих блогерських текстів використовувала картинки і розганяла їх через групи у месенджерах і регіональні ФБ-групи підтримки кандидата.

«Взагалі, маніпуляції на користь Зеленського відбувалися цілком у "російському" стилі. Коктейль із фейків та конспірологічних теорій був дуже схожим на той, що використовувався під час президентської кампанії у США 2016 року. Зокрема, 4 із 6 найпопулярніших негативних меседжів про Порошенка були фейковими або принаймні дуже маніпулятивними. Чого не спостерігалося у критиці Зеленського», - йдеться в дослідженні.

Найважливішим меседжем автори називають поширення на сході та півдні України думки про підготовку фальсифікацій виборів. Серед версій у соцмережах просувалися підкуп, зрив роботи виборчих комісій, використання адмінресурсу, введення воєнного стану, підкидання наркотиків Зеленському.

Дослідивши передвиборчі пости користувачів соцмереж, автори дослідження виявили, що носії ліберальної позиції - прихильники дерегуляції, зменшення податків, ринку землі тощо - в 90% випадків виявлялися прихильниками Петра Порошенка. 

Консерватори – критики ЛГБТ і фемінізму – дещо частіше трапляються серед виборців Порошенка, а їхні опоненти з модерним світоглядом – серед виборців Зеленського. 

Серед патріотично налаштованих користувачів абсолютну більшість – три чверті – складав електорат Порошенка. Але понад чверть «патріотів» публічно підтримали Зеленського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47139
Читайте також
02.05.2019 12:10
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 983
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Голда Анумлик
1810 дн. тому
Цей епанутий Підвезяний геть здурів, тільки це падло РОЗКРУЧУЄ в усіх топіках антисемітську тему! Він мізками поїхав на євреях, може, його звабила якась єврейка, а потім не захотіла з ним одружватися? Ніде, ну ніде більше не бачила щоб підіймали "еврейське питання", селу уманському солі в сраку насипали добряче, видно це зробили евреї:)))І яке ж воне дурне та перелякане, гадості пише тільки із лівих профів, от падлюка! )))
Тетяна
1811 дн. тому
Чи за державу хтось думав з тих 73 відсоткових?
narod
1811 дн. тому
Для народа окно возможностей чего-то добиться от "элитки" - это ровно до дня парламентских выборов. Потом "элитке" будет глубоко плевать на народ с высокой башни - аж до следующих "выборов", а это 5 лет! Так что сейчас надо всеми способами требовать принятия нормальных законов, пока депутаны рассчитывают на переизбрание. Добиваться снятия неприкосновенности с депутатов и судей, проведения выборов в Раду по открытым партийным спискам, принятия закона про импичмент, проведения экономических реформ. Для народа абсолютно НЕвыгодны досрочные выборы в Верховную Раду. Наоборот, пусть период, когда "элитка" вынуждена оглядываться на народ (ибо "выборы") длится подольше. Поскольку Зе или кто-то в его окружении очень хотят сразу после инаугурации объявить досрочные выборы в Раду, то и быстрая инаугуарция Зе для народа Украины не выгодна.
2019
1811 дн. тому
Выборы - это обман, основанный на зомбировании населения через СМИ. За счёт обильной рекламы на выборах побеждают не лучшие, а наиболее разрекламированные. Побеждают денежные мешки, каждый раз обманывая народ. Демократия - фикция, она существует только на словах. Народ не имеет реальной возможности быть властью. Чтобы народ стал властью, выборы должны проводиться по совершенно другим правилам. На предварительном этапе нужно отсеивать тех, кто не имеет достаточного уровня образования, знаний, опыта работы на управленческих должностях. Никаких имущественных барьеров быть не должно, так как барьер в 2,5 млн грн для участия в выборах представляет собой дискриминацию по имущественному признаку, усложняя задачу для честных людей, которые такие суммы не наворовали. Все кандидаты дожны иметь равные возможности по ведению агитации. Политическая реклама должна быть ограничена законодательно.
reformator
1811 дн. тому
Проблемы современной Украины — это во многом следствие несовершенства системы формирования государственной власти. На самый верх пролазят неадекватные лица, болеющие клептократией. И дальше подбирают себе подручных из числа беспринципных карьеристов, готовых обслуживать любой режим. Это можно исправить, если изменить саму систему формирования органов управления, опираясь на принципы меритократии. К высоким должностям допускать тех и только тех, кто этих должностей достоин — наиболее умных, честных, порядочных людей. Чтобы ни у кого не было соблазна превращаться в царька или барыгу-клептократа, нужен непрерывный народный контроль за властью, закреплённый законодательно. Любая антинародная политика должна приводить к немедленной отставке должностного лица.
vasil
1811 дн. тому
І чому ніде не написано і чому він сам не каже, якої він національності і релігії? Так він православний (і київський чи московський) чи може мусульман чи іудей чи будист чи ше якийсь чи це вже нікого не цікавить аби війни не було? Чи тепер мабуть уже однаково? Люди кажуть, шо сюди лізуть, тільки шоб набити міліардами офшорні амбари, а народ хай голосує чи галасує чи ше шось. Та і тепер на 5 років всім треба добре підперезатися і чекати нових виборів, бо імпічмента не буде (просто не встигнуть). Та й обіцянок не було ніяких і дуже цікаво, на шо клюнули ті, шо проголосували? Чи їм аби не потрошок? Ну подивимось на перші укази, писали, шо весна йде, саджати будуть: кого, за шо і на скільки? Ну і ким буде коломойченко? Головою АП чи СНБО хоча законним прем'єром повинна бути Юля? І куди збираються розбігатися ставленики колишнього і шо залишиться в казні? Чи це теж уже нікого не цікавить? Мабуть досить питань ... Напрошується дуже цікава статистика: невже у нас 73% такої національності і релігії? А чому ці 73% не хочуть відповідати на жодне питання попереднього мого коментаря? І взагалі, ше треба перевірити їхню політичну європейську та іншу орієнтацію. Юля давала газ у 2 раза дешевший і зарплату і пенсію у 2 раза вищу і не захотіли взяти реальну синицю в руках, а побігли за невідомим журавлем у небі, якого і досі не видно і який нічого не давав. Так хто керуватиме тепер, хто добре знає де лежить "корупція" і як її взяти? Так от ці 73% рівно через 5 років точно так же будуть галасувати за нового журавля в небі і за нові офшорні амбари. Ці 73% наче як піймали за хвіст якогось нового журавля і думають, шо понабивають свої подушки й перини новим пір'ям і пухом. А шо різне вони бачуть у цих двох президентів? Ага, ... мабуть офшорні амбари? Може на вигляд вони різні? Так ці 73% такі активні у коментарях, а вони нічого позитивного не можуть сказати і тільки відбиваються від 24%. А вони не змогли відповісти на жодне питання із моїх 2-х попередніх коментарів. Вони такі таємничі войовничі в коментарях, як наче розкуркулені чи репресовані. А де ж їхня правда і де правда їхнього обранця і скільки її і в чому вона і для кого і коли і хто скаже? Ніякі кандидатори в президентори, а також депутатори, міністратори і директатори не дають ніяких обіцянок, шоб їх потім не звинувачували. А 24% це мабуть така ж сама національність, релігія, орієнтація. Але люди кажуть, шо вони не змогли перебить навіть клоуна. Бо приручена "кишенькова кавалерія" дуже захопилася владою, екстрім-курортами, амбарами, контрабандою та безкарністю. І люди лише за це викинули попередніх на політичний смітник. Бо і досі ми маємо всі базарі-гулаги, всі села-агро-гулаги. І всі уже мабуть знають, хто буде приватизувати "приват", "ощад", "ексім", "нафтогас" та інші нерентабельні фірми, які "держава вже не може утримувати". Отже залишається мізер-зарплата, мізер-пенсія, мізер-прожитковий, космічні тарифи і олігархічні зарплати вищим чиновникам (бо це взагалі не компетенція першого). Отакі перспективи на найближчі 5 років. А тепер, увага: хто лізе в пекло, 73% чи 24%? Ясно, шо лізти в пекло не хоче ніхто, але хтось же полізе.
Валентина
1811 дн. тому
Люди хочуть людського відношення до себе, вони працюють та хочуть нормально жити. Не тільки задовольняти потреби олігавхів та влади. Це не технології заставили людей голосувати за Зеленського, а пропорції: Президент-слуга народу!!!! А наші можновладці про це забули. І думають. що люди це слуги президента і депутатів рад!
Михаїл
1811 дн. тому
Люди настільки зненавиділи лукавство, брехливість, жадібність до грошей Порошенка та ю.Тимошенко, що вже могли проголосувати і за Пабло Пікассо. Але був Зе, то й проголосували за Зе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду