Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ

Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ

19 Квітня 2019
1307
19 Квітня 2019
16:35

Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ

1307
Регіональні онлайн-ЗМІ з 5 по 11 квітня оприлюднили щонайменше 793 матеріали про кандидатів у президенти, що потрапили до другого туру виборів, серед них – про Петра Порошенко було опубліковано 55%, про Володимира Зеленського – 45% публікацій.
Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ
Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ

Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації, проведеного у квітні.

«Напередодні другого туру президентських виборів регіональні медіа почали більш нейтрально і позитивно писати про кандидата в президенти Петра Порошенка, та більш негативно – про кандидата у президенти Володимира Зеленського. При цьому тільки 6% матеріалів про кандидатів мали ознаки замовлення та всього 2% мали ознаки контрагітації або чорного піару», – йдеться в повідомленні.

Медіаексперти моніторили 100 онлайн-видань у 10 містах України з 5 по 11 квітня, вибірка склала 858 новин.

За даними дослідження ІМІ, найбільше журналістського контенту про кандидатів продукували онлайн-медіа Львова (52% від загальної кількості текстів), Запоріжжя та Чернівців (по 10%). Найменше інформації про кандидатів в аналізований період було опубліковано в онлайн-медіа Сум (всього 3 тексти, або 0,4%).

«При цьому повідомлення нейтральної тональності склали 56% від загальної кількості публікацій про кандидатів. Ще 28% авторських публікацій містили негативний/критичний контент щодо кандидатів у президенти. Найменше серед авторського контенту було публікацій, які містили позитивний контекст (16% публікацій)», – зазначається в повідомленні.

Зазначається, що нейтральні новини про пана Порошенко склали 58,5% від загальної кількості новин про цього кандидата, позитивні новини – 21% та новини з негативними конотаціями – 20,5%. Про пана Зеленського в аналізований період було опубліковано більше негативних новин – 37% від загальної кількості публікацій про кандидата, 53% нейтральних та 10 % позитивних матеріалів.

Найбільше негативних матеріалів про Зеленського опублікували в онлайн-медіа Львова (12% від загальної кількості публікацій по кандидатів) та Запоріжжя (2%). Своєю чергою, найбільше негативних матеріалів про Петра Порошенка було зафіксовано в онлайн-медіа Запоріжжя (4%) та Львова (3% від загальної кількості публікацій про кандидатів). При цьому, варто зауважити, що загальну сукупність контенту, який продукують львівські онлайн-медіа, в кілька разів перевищує в середню кількість новин у новинних стрічках онлайн-медіа в інших регіонах.

За даними дослідження, в аналізований період також було опубліковано 47 матеріалів (6% від загальної кількості усіх публікацій) про кандидатів у президенти, що мали ознаки політичної замовності.

Лідери по кількості джинси – онлайн-ЗМІ Львова (23%) та Запоріжжя (19%).  На користь Петра Порошенка було опубліковано 62% матеріалів з ознаками замовності, на корисить Володимира Зеленського – 38%.

Не публікували джинсу в аналізований період онлайн-медіа Сум, Харкова і Чернігова.

«Також 18 опублікованих матеріалів (2%) мали ознаки контрагітації.Найбільше негативних матеріалів про кандидатів із ознаками замовності було опубліковано в онлайн-ЗМІ Тернополя та Чернівців (по 33% відповідно від загальної кількості негативних матеріалів з ознаками політичної замовності). Найбільше публікацій з ознаками контрагітації було спрямовано проти Володимира Зеленського (61% публікацій). При цьому, найбільше таких матеріалів було опубліковано в онлайн-ЗМІ Тернополя та Чернівців», – додали в ІМІ. 

Проти Петра Порошенка було опубліковано 39% матеріалів, що містили ознаки контрагітації. Матеріали з ознаками замовності проти Петра Порошенка були опубліковані в онлайн-ЗМІ Запоріжжя та Чернівців. Не виявлено матеріалів із ознаками контрагітації в онлайн-медіа Сум, Харкова.

Нагадаємо, за результатами моніторинга ІМІ 13 популярних інтернет-видань з 1 по 12 квітня 2019 року, партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовлення політичного характеру в онлайн-медіа, третина від усіх матеріалів з ознаками замовлення припала на цю політсилу.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду