detector.media
19.04.2019 16:35
Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ
Третина всіх матеріалів про кандидатів у регіональних онлайн-ЗМІ мали негативний контекст – ІМІ
Регіональні онлайн-ЗМІ з 5 по 11 квітня оприлюднили щонайменше 793 матеріали про кандидатів у президенти, що потрапили до другого туру виборів, серед них – про Петра Порошенко було опубліковано 55%, про Володимира Зеленського – 45% публікацій.

Про це йдеться в дослідженні Інституту масової інформації, проведеного у квітні.

«Напередодні другого туру президентських виборів регіональні медіа почали більш нейтрально і позитивно писати про кандидата в президенти Петра Порошенка, та більш негативно – про кандидата у президенти Володимира Зеленського. При цьому тільки 6% матеріалів про кандидатів мали ознаки замовлення та всього 2% мали ознаки контрагітації або чорного піару», – йдеться в повідомленні.

Медіаексперти моніторили 100 онлайн-видань у 10 містах України з 5 по 11 квітня, вибірка склала 858 новин.

За даними дослідження ІМІ, найбільше журналістського контенту про кандидатів продукували онлайн-медіа Львова (52% від загальної кількості текстів), Запоріжжя та Чернівців (по 10%). Найменше інформації про кандидатів в аналізований період було опубліковано в онлайн-медіа Сум (всього 3 тексти, або 0,4%).

«При цьому повідомлення нейтральної тональності склали 56% від загальної кількості публікацій про кандидатів. Ще 28% авторських публікацій містили негативний/критичний контент щодо кандидатів у президенти. Найменше серед авторського контенту було публікацій, які містили позитивний контекст (16% публікацій)», – зазначається в повідомленні.

Зазначається, що нейтральні новини про пана Порошенко склали 58,5% від загальної кількості новин про цього кандидата, позитивні новини – 21% та новини з негативними конотаціями – 20,5%. Про пана Зеленського в аналізований період було опубліковано більше негативних новин – 37% від загальної кількості публікацій про кандидата, 53% нейтральних та 10 % позитивних матеріалів.

Найбільше негативних матеріалів про Зеленського опублікували в онлайн-медіа Львова (12% від загальної кількості публікацій по кандидатів) та Запоріжжя (2%). Своєю чергою, найбільше негативних матеріалів про Петра Порошенка було зафіксовано в онлайн-медіа Запоріжжя (4%) та Львова (3% від загальної кількості публікацій про кандидатів). При цьому, варто зауважити, що загальну сукупність контенту, який продукують львівські онлайн-медіа, в кілька разів перевищує в середню кількість новин у новинних стрічках онлайн-медіа в інших регіонах.

За даними дослідження, в аналізований період також було опубліковано 47 матеріалів (6% від загальної кількості усіх публікацій) про кандидатів у президенти, що мали ознаки політичної замовності.

Лідери по кількості джинси – онлайн-ЗМІ Львова (23%) та Запоріжжя (19%).  На користь Петра Порошенка було опубліковано 62% матеріалів з ознаками замовності, на корисить Володимира Зеленського – 38%.

Не публікували джинсу в аналізований період онлайн-медіа Сум, Харкова і Чернігова.

«Також 18 опублікованих матеріалів (2%) мали ознаки контрагітації.Найбільше негативних матеріалів про кандидатів із ознаками замовності було опубліковано в онлайн-ЗМІ Тернополя та Чернівців (по 33% відповідно від загальної кількості негативних матеріалів з ознаками політичної замовності). Найбільше публікацій з ознаками контрагітації було спрямовано проти Володимира Зеленського (61% публікацій). При цьому, найбільше таких матеріалів було опубліковано в онлайн-ЗМІ Тернополя та Чернівців», – додали в ІМІ. 

Проти Петра Порошенка було опубліковано 39% матеріалів, що містили ознаки контрагітації. Матеріали з ознаками замовності проти Петра Порошенка були опубліковані в онлайн-ЗМІ Запоріжжя та Чернівців. Не виявлено матеріалів із ознаками контрагітації в онлайн-медіа Сум, Харкова.

Нагадаємо, за результатами моніторинга ІМІ 13 популярних інтернет-видань з 1 по 12 квітня 2019 року, партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовлення політичного характеру в онлайн-медіа, третина від усіх матеріалів з ознаками замовлення припала на цю політсилу.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY