Канал «Україна» назвав заяву криворізького суду спробою тиску на журналістів

Канал «Україна» назвав заяву криворізького суду спробою тиску на журналістів

11 Квітня 2019
1601
11 Квітня 2019
16:14

Канал «Україна» назвав заяву криворізького суду спробою тиску на журналістів

1601
Телеканал «Україна» назвав спробою тиску на журналістів та навмисним перешкоджанням журналістській діяльності заяву Жовтневого районного суду Кривого Рогу про те, що цей канал порушив принцип невинуватості особи.
Канал «Україна» назвав заяву криворізького суду спробою тиску на журналістів
Канал «Україна» назвав заяву криворізького суду спробою тиску на журналістів

Про це «Детектору медіа» повідомили в прес-службі телеканалу у відповідь на запит.

Криворізький суд раніше закликав ЗМІ «не поширювати інформацію, що порушує принцип невинуватості особи та підміняє собою вирок суду». Зокрема, у суді заявили, що журналісти каналу говорили з двома потерпілими, які «деталізовано зображають події та факти злочинних діянь, які були вчиненні стосовно них».

На каналі «Україна» наголосили, що в цій заяві «безпідставно зроблено висновок, що журналісти не мали право брати інтерв’ю у потерпілих та показувати їх у своєму сюжеті без дозволу суду».

«Слід зауважити, що чинне законодавство України не передбачає отримання будь-яких дозволів (окрім учасників зйомки), у тому числі й суду, для журналістів та або учасників судового розгляду щодо зйомки та публічного сповіщення (доведення до загалу) інформації, щодо кримінальної справи, що перебуває на розгляді в суді», –  йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з метою вільного формування думок у суспільстві, ЗМІ мають збирати та поширювати інформацію про діяльність органів державної влади.  

«Журналісти зазначеної програми  «Гучна справа» повністю дотримувалися вимог чинного законодавства України, у тому числі передбачені статтею 17 Кримінального процесуального кодексу України щодо презумпції невинуватості, не поширювали будь-яку інформацію, яка б доводила, що підозрювані в даній справі – є винними у вчиненні зазначеного правопорушення, не поширювали інформацію про таких осіб та проводили зйомки лише у публічних місцях та з дозволу відповідних осіб», – додали на каналі «Україна».

Нагадаємо, 4 квітня Жовтневий районний суд Кривого Рогу повідомив, що телеканал «Україна» в сюжеті «Банківська банда» від 20 березня 2019 року порушив принцип невинуватості особи. Суд закликав представників ЗМІ утриматися від поширення інформації, що «порушує принцип невинуватості особи та підміняє собою вирок суду». Зазначалося, що 20 березня 2019 року в спецпроекті «Гучна справа» каналу «Україна» було поширено інформацію про кримінальне провадження, яке наразі перебуває на розгляді в суді. 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1601
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду