Криворізький суд каже, що канал «Україна» порушив принцип невинуватості особи

Криворізький суд каже, що канал «Україна» порушив принцип невинуватості особи

8 Квітня 2019
1331
8 Квітня 2019
12:39

Криворізький суд каже, що канал «Україна» порушив принцип невинуватості особи

1331
Жовтневий районний суд Кривого Рогу повідомив, що телеканал «Україна» в сюжеті «Банківська банда» від 20 березня 2019 року порушив принцип невинуватості особи.
Криворізький суд каже, що канал «Україна» порушив принцип невинуватості особи
Криворізький суд каже, що канал «Україна» порушив принцип невинуватості особи

Про це повідомляється на сайті суду.

Зазначається, що 20 березня 2019 року в спецпроекті «Гучна справа» каналу «Україна» було поширено інформацію про кримінальне провадження, яке наразі перебуває на розгляді в суді. У рамках справи п’ятеро осіб підозрюють у вчиненні низки шахрайських дій, пов’язаних із наданням кредиту громадянам.

Водночас у сюжеті телеканалу «Україна» дві потерпілі особи у справі зображають події та факти злочину, який було вчиненено стосовно них.

«Ці потерпілі ще не були допитані у суді, а продемонстровані у відеосюжеті події та факти злочинних діянь ще не були предметом судового розгляду та без дозволу суду були висвітлені широкому загалу глядачів», – наголосили в прес-службі суду.

У суді відзначили, що відповідне висвітлення судового процесу телеканалом «Україна» може сформувати негативне ставлення громадськості до обвинувачених осіб, заохочує безапеляційно повірити в їхню вину, що може викликати неповагу та недовіру до суду та судового рішення.

Суд закликав представників ЗМІ утриматися від поширення інформації, що «порушує принцип невинуватості особи та підміняє собою вирок суду».

Також у заяві йдеться про те, що в сюжеті використано коментарі слідчого СУ ГУНП у Дніпропетровській області на ім’я Віктор, зображення якого приховано та змінено його голос. Згідно з повідомленням, він розкриває журналістам деталі досудового розслідування, а також – надає власну оцінку можливості обвинуваченого переховуватись та критикує рішення суду про обрання запобіжного заходу.

«Такі дії правоохоронних органів містять ознаки тиску на суд. У зв’язку із цим колегія суддів змушена направити офіційне повідомлення про втручання у здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України», – додали в прес-службі суду Кривого Рогу.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до прес-служби телеканалу «Україна». Там повідомили, що передали запит до юридичного відділу та чекають на відповідь.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність за навмисне чи випадкове поширення недостовірної інформації у ЗМІ та інтернеті. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1331
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду