Перемога телевізора над телевізором. Медіапідсумки 25–31 березня 2019 року

Перемога телевізора над телевізором. Медіапідсумки 25–31 березня 2019 року

1 Квітня 2019
3354
1 Квітня 2019
11:00

Перемога телевізора над телевізором. Медіапідсумки 25–31 березня 2019 року

3354
Перший тур президентських перегонів – 2019 показав, що цього разу телевізор програв телевізору. Джинса – сторітеллінгу. Беззмістовність – беззмістовності.
Перемога телевізора над телевізором. Медіапідсумки 25–31 березня 2019 року
Перемога телевізора над телевізором. Медіапідсумки 25–31 березня 2019 року

Наприкінці 2015 року ми разом із колегами з Інституту масової інформації, Незалежної асоціації мовників та низкою народних депутатів просували законопроект, покликаний врегулювати деякі проблемні моменти передвиборної агітації та приховану політичну рекламу. Однією з наших пропозицій було встановити мінімальний час політичного рекламного ролику на телебаченні – дві хвилини. Цим ми хотіли унеможливити створення емоційних беззмістовних рекламних відео і змусити політиків говорити щось по суті. Не судіть суворо нашу наївність. Ми були молоді й вірили у найкраще в політиках та медійниках.

З того часу в моїй пам’яті закарбувалася розмова з одним із медійних топ-менеджерів. У відповідь на моє запитання, як він оцінює таку нашу пропозицію, той відповів: «Мені все одно. А якщо ви збільшите мінімальний час до 90 хвилин, ми почнемо знімати серіали».

Минуло 3,5 роки. Наш законопроект отримав схвальні висновки всіх медійних регуляторних органів, але пав смертю хоробрих у казематах Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. А Україна побачила політичну кампанію Володимира Зеленського, у серцевині якої лежить серіал. І хоча зробив цю кампанію інший медійний топ-менеджер, а не той, чиї слова я так добре запам’ятала, це не змінює висновків: а) довжина промовідео не впливає на зміст, б) значній частині українців до змісту байдуже.

Їм настільки байдуже, що топ-кандидати в президенти можуть дозволити собі напередодні голосування просто не прийти на дебати. Або прийти, не знімаючи пальта. А експертне середовище, якому до змісту якраз-таки не байдуже, в якийсь момент настільки впало в відчай, що почало намагатися відшукати програму Зеленського у серіалі. Камон, гайз, це ж художній твір. Із нас кепкують.

І це ж треба, щоб раптом про дебати згадав Петро Порошенко, який цілу кампанію провів у теплих ваннах щедрої любові медіавласників: «Щоб не було жодних сумнівів, вибори у другому турі і ключовим елементом мають бути передвиборчі дебати. Той, хто буде ухилятися, буде знати, що йому нема чого сказати». А Зеленський заявив, що приймає кинуту рукавичку: «Та я готовий! Порошенко, не Порошенко, яка мені різниця?». Тепер головне – щоб вони правильно зрозуміли один одного щодо майданчика для розмови. А то вийде в них телеміст: Зеленський – на «1+1», Порошенко – на «Україні». Із міжгалактичною затримкою в одну добу.

Ми знаємо, що політику в незалежній Україні завжди творив телевізор. Але перший тур президентських перегонів – 2019 показав, що цього разу телевізор програв телевізору. Джинса – сторітеллінгу. Беззмістовність – беззмістовності. Що виборча кампанія в розважальному форматі, в нових медіа та спілкування з виборцем на рівні побутових повідомлень в соцмережах працює набагато ефективніше, ніж дискусії та «собачі бої», кандидатські програми під копірку та серйозно пропрацьовані, «нові курси» та томос, телевізійні теплі ванни та політтехнологічні багатоходовки. Як влучно сказала політкоментатор Олександра Решмеділова в ніч виборів на каналі «112 Україна», виборці прагнуть простих відповідей на складні запитання, та ще й таких, які б дозволяли нічого не робити самим.

А щоразу, як захочете поскаржитися, що в нас неправильний народ, який постійно неправильно голосує, поміркуйте, чи немає тут логічної помилки. Наш народ постійно змушений обирати краще з гіршого, тому що лише такі варіанти йому висувають і показують власники того самого телебачення. Точніше – ті з них, які вміють вчасно вловлювати найостанніші тренди в засобах та інструментах маніпулювання мізками виборців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3354
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Василь
1943 дн. тому
Тим, хто прочитав це, дуже цікава глубина думки у фразі "цього разу телевізор програв телевізору. Джинса – сторітеллінгу. Беззмістовність – беззмістовноста" Мабуть, така виша жонглування словами притаманна тільки майстрам слова. А що до "нових" слів - "вчасно влювлювати найостанніші тренди", то тут в загалі прохвесура. Вибачьте, схоже за формою на звернення авторки до самої себе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду