detector.media
12.02.2019 15:00
СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук
СБУ очікує втручань у вибори і пропонує заблокувати 100 сайтів, – Климчук
Начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Олександр Климчук повідомив про системні втручання російських спецслужб в інформаційний простір України напередодні виборів Президента України. За його словами, СБУ підготувала список із 100 інтернет-ресурсів, які пропонує заблокувати

Про це він сказав 11 лютого в ефірі програми «Свобод слова» на телеканалі ICTV.

Представник СБУ повідомив, що під час виборів російські спецслужби робитимуть основний акцент на кібератаки та інформаційні впливи. За його словами, Росія розвиває в Україні інтернет-сайти, які пропагують ідею «руського миру» та тероризму.

«Наявна в СБУ інформація свідчить, що Росія готує потужні кібератаки під час виборів та напередодні виборів. І вони можуть проходити не тільки на електронні системи Центральної виборчої комісії, а можуть атакувати будь-які об’єкти критичної інфраструктури. Всі ці кібератаки можуть привести до порушення виборчого процесу і негативно вплинути на процес виборів... Російська сторона намагається через підконтрольні їм інтернет-ресурси і групи у соцмережах максимально стабілізувати ситуацію напередодні та під час виборів», – сказав він і зазначив, що Україна готова протистояти таким кібератакам.

За словами пана Климчука, після блокування в Україні соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники» російські спецслужби використовують Facebook і Twitter.

Пан Климчук повідомив, що протягом 2018 року було заблоковано близько 2 тис фейкових акаунтів, а також подано на блокування близько 200 інтернет-сайтів, «які пропагували російську ідеологію».

За його словами, цього року було подано ще 100 сайтів, які пропонується заблокувати: «В цьому році подано ще 100 сайтів, які найближчим часом, найближчим указом президента буде введено в дію рішення РНБО і вони будуть також заблоковані», – сказав він.

Нагадаємо, у 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших. За підрахунками «Детектора медіа», нині під санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси.

4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Зокрема вважає, що слід ухвалити проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» в першому читанні. З тим, щоб до другого читання доопрацювати з врахуванням Конвенції про права людини і практики європейського суду з прав людини. 5 липня Верховна Рада України не включила до порядку денного сесії для прийняття рішення проект закону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY