Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука

Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука

24 Січня 2019
2384
24 Січня 2019
18:11

Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука

2384
Замість заголовків «іде в політику» доречніше було би сказати «повертається».
Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука
Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука

Після заяви Святослава Вакарчука в Лондоні, лейтмотивом більшості новинних заголовків стало: «Вакарчук іде в політику». У бекграундах новин йдеться про попередні заяви музиканта, нерішучі політичні плани та рейтинги соціологів. Але лише в одиницях з сотень новин згадується, що Вакарук вже мав досвід участі у політиці.

За півгодини після півночі 23 січня на фейсбук сторінці Українського інституту в Лондоні з’явилося повідомлення з заявою Вакарчука: «Я в ділі». Музикант казав, що хоче привести в українську політику більше нових облич і згодом розповість про свої політичні плани детальніше.

В українському сегменті першою згадкою про цю заяву знаходиться новина на сайті «Новинарня» об 11:11. Через півгодини про це написала «Телекритика», і далі з’явилися новини на tsn.ua та УНІАНі, що, як і ТК, входять до «1+1 медіа». І вже потім повідомлення розповзлися сайтами з посиланням на першоджерело — допис на сторінці Українського інституту в Лондоні.

Другою хвилею пішли добірки реакцій соцмереж, серед яких у заголовках вирізняється меседж «Ще один Зеленський», що ставить Вакарчука на другий план і порівнює з іншим шоуменом у політиці. На РБК це також спершу винесли у заголовок, але потім замінили на інший. Це можна побачити по записах у кеші та url публікації.

Кілька російських медіа винесли у заголовки невдоволеність Вакарчука українськими політиками:

  • Лидер группы "Океан Эльзы" заявил, что разочарован украинской политикой, — Газета.Ru.
  • «Смотреть невыносимо»: Вакарчук заинтриговал новым заявлением о походе в политику, — говорили заголовки на кількох регіональних російських сайтах.

У новині сайту Lenta.ru нагадали, що Вакарчук уже був у парламенті після того, як активно підтримував Помаранчеву революцію.

Увечері на tsn.ua вийшла стаття, де витоки участі Вакарчука у політиці відшукали ще у 1999 році. У матеріалі закцентували на політичній освіті лідера «Океану Ельзи», участі в громадсько-політичному житті під час Майданів 2004 та 2013-2014 років, невдалому досвіді роботи в парламенті та його критичних відгуках про сучасну політичну еліту країни.

Попри те, що веб-ресурси досить активно підхопили заяву Вакарчука, у новинах жодного з телеканалів про це не згадали.

За даними моніторингів прайму телевізійних новин «Детектор медіа», Вакарчука в ролі політика у 2018 році піарили тричі: двічі на «1+1» та в одному сюжеті на ICTV.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду