detector.media
Зоя Красовська
«Детектор медіа»
24.01.2019 18:11
Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука
Більшість медіа «забули» про політичне минуле Вакарчука
Замість заголовків «іде в політику» доречніше було би сказати «повертається».

Після заяви Святослава Вакарчука в Лондоні, лейтмотивом більшості новинних заголовків стало: «Вакарчук іде в політику». У бекграундах новин йдеться про попередні заяви музиканта, нерішучі політичні плани та рейтинги соціологів. Але лише в одиницях з сотень новин згадується, що Вакарук вже мав досвід участі у політиці.

За півгодини після півночі 23 січня на фейсбук сторінці Українського інституту в Лондоні з’явилося повідомлення з заявою Вакарчука: «Я в ділі». Музикант казав, що хоче привести в українську політику більше нових облич і згодом розповість про свої політичні плани детальніше.

В українському сегменті першою згадкою про цю заяву знаходиться новина на сайті «Новинарня» об 11:11. Через півгодини про це написала «Телекритика», і далі з’явилися новини на tsn.ua та УНІАНі, що, як і ТК, входять до «1+1 медіа». І вже потім повідомлення розповзлися сайтами з посиланням на першоджерело — допис на сторінці Українського інституту в Лондоні.

Другою хвилею пішли добірки реакцій соцмереж, серед яких у заголовках вирізняється меседж «Ще один Зеленський», що ставить Вакарчука на другий план і порівнює з іншим шоуменом у політиці. На РБК це також спершу винесли у заголовок, але потім замінили на інший. Це можна побачити по записах у кеші та url публікації.

Кілька російських медіа винесли у заголовки невдоволеність Вакарчука українськими політиками:

У новині сайту Lenta.ru нагадали, що Вакарчук уже був у парламенті після того, як активно підтримував Помаранчеву революцію.

Увечері на tsn.ua вийшла стаття, де витоки участі Вакарчука у політиці відшукали ще у 1999 році. У матеріалі закцентували на політичній освіті лідера «Океану Ельзи», участі в громадсько-політичному житті під час Майданів 2004 та 2013-2014 років, невдалому досвіді роботи в парламенті та його критичних відгуках про сучасну політичну еліту країни.

Попри те, що веб-ресурси досить активно підхопили заяву Вакарчука, у новинах жодного з телеканалів про це не згадали.

За даними моніторингів прайму телевізійних новин «Детектор медіа», Вакарчука в ролі політика у 2018 році піарили тричі: двічі на «1+1» та в одному сюжеті на ICTV.

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY