АРМА відмовило каналу «24» у відповіді на запит

АРМА відмовило каналу «24» у відповіді на запит

13 Листопада 2018
2485
13 Листопада 2018
13:37

АРМА відмовило каналу «24» у відповіді на запит

2485
Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) відмовило журналістам каналу «24» надати відповідь на запит, в якому ті просили надати копії договорів, укладених з компанією «Гарант Енерго М», до якої на час арешту перейшли в управління дві ТЕЦ братів Дубневичів.
АРМА відмовило каналу «24» у відповіді на запит
АРМА відмовило каналу «24» у відповіді на запит

Про це повідомляє «Доступ до правди».

«Компанія "Гарант Енерго М", яка тепер управляє цими ТЕЦ, під час підготовки програми у нас викликала ну дуже багато запитань і ми запросили в АРМИ копію договору, укладеного з "Гарант Енерго М"», - написала на своїй сторінці у Facebook продюсерка каналу Інна Попович.

АРМА надіслала відмову на запит, аргументувавши тим, що згідно з умовами договорів, будь-яка інформація, що в них міститься, вважається конфіденційною та не підлягає розголошенню без письмової згоди іншої сторони договору.

Адвокатка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко прокоментувати аргументи АРМА:

«Відмовляючи журналістам у наданні копій договорів на управління майном, Агентство посилається на конфіденційність інформації, що міститься в самих договорах, додатках до них та додаткових угодах. Проте, така відмова суперечить вимогам Закону України "Про доступ до публічної інформації"… АРМА оплачує послуги управителя майна за рахунок коштів державного бюджету. Інших вона не має. А тому суспільство має право контролювати їх витрачання, а отже, має право отримувати копії відповідних договорів. Про це свідчить і судова практика», – прокоментувала вона.

За її словами, АРМА порушила й інші приписи закону про доступ до публічної інформації.

«Так, вона не провела трискладовий тест і навіть не зробила намагання знайти баланс між інтересами суспільства та інтересами управителя майна; не надала текст договорів в частині, яка не містить конфіденційних відомостей, як того вимагає частини 7 статті 6  зазначеного закону. Вона також протиправно послалась на те, що журналісти можуть отримати інформацію з інших джерел, що заборонено вимогами частини 2 статті 22 зазначеного закону», – додала адвокатка.

Отже, з відкритістю, прозорістю та дотриманням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» у діяльності зазначеного Агентства дійсно є проблеми.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2485
Читайте також
12.02.2019 18:47
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду