У Луганську блокують щонайменше півсотні українських сайтів — дослідження

У Луганську блокують щонайменше півсотні українських сайтів — дослідження

20 Вересня 2018
1233
20 Вересня 2018
18:51

У Луганську блокують щонайменше півсотні українських сайтів — дослідження

1233
Луганські інтернет-провайдери блокують доступ користувачів до щонайменше 56 українських новинних сайтів. Водночас у Донецьку доказів цілеспрямованого блокувань сайтів дослідники не знайшли.
У Луганську блокують щонайменше півсотні українських сайтів — дослідження
У Луганську блокують щонайменше півсотні українських сайтів — дослідження

Дослідження проводила ГО «Лабораторія цифрової безпеки» у співпраці з Донецьким інститутом інформації за підтримки Counterpart International. Експерти перевіряли доступ до 111 сайтів у Донецьку та 156 сайтів у Луганську, серед яких в основному українські та місцеві новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій (повний список по Донецьку, Луганську).

Заблокованими у Луганську виявилися сайти видань «Факты», «Главком», «Суспільне мовлення», «Український тиждень», «Тексти», «Урядовий кур’єр», «Українські національні новини», «Ирта-Fax», «iPress», сайт Харківської правозахисної групи та інші.

“Для нас було неочікувано, що в Донецьку і Луганську така різна практика блокування сайтів, – каже голова ГО «Лабораторії цифрової безпеки» Ірина Чулівська. – Адже в обох так званих республіках є “законодаство”, яке зобов’язує провайдерів блокувати сайти, визначені відповідальними органами, і є документи зі списками обов’язкових для блокувань сайтів. Але виконуються ці вимоги дуже по-різному. Сподіваємось, що подальші вимірювання блокувань допоможуть ще краще зрозуміти ситуацію зі свободою інтернету на тимчосово непідконтрольних Україні територіях”.

Було проведено 20 замірів блокувань у Донецьку та 19 у Луганську у різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами Matrix, Углетелеком, ДонбассИнформСвязьСервис, Луганские Домашние Сети, Магеал, EAST.NET, MobileStroyProekt.

Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference).

OONI – це спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повний список сайтів, доказ про блокування яких вдалося отримати або доступ до яких був обмежений, можна переглянути тут: https://goo.gl/vh7qxs

Нещодавно ГО «Лабораторія цифрової безпеки» також повідомляла, що на анексованому півосторві діють відмінні від всеросійських списки блокувань українських сайтів.

Зображення: Tracktec

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1233
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Petro
2045 дн. тому
На Украине блоккують раз в пять больше. Я уже не гjоворю о телевидении и. особенно,YouTub
Сергей
2045 дн. тому
По ходу они действуют адекватно украинскому законодательству, по принципу око за око зуб за зуб, сайт за сайт.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду