У Криму блокують сайти «UA: Першого», ICTV, СТБ та інших – дослідження

У Криму блокують сайти «UA: Першого», ICTV, СТБ та інших – дослідження

17 Вересня 2018
1946
17 Вересня 2018
19:16

У Криму блокують сайти «UA: Першого», ICTV, СТБ та інших – дослідження

1946
На анексованому півосторві діють відмінні від всеросійських списки блокувань українських сайтів, повідомляє «Лабораторія цифрової безпеки».
У Криму блокують сайти «UA: Першого», ICTV, СТБ та інших – дослідження
У Криму блокують сайти «UA: Першого», ICTV, СТБ та інших – дослідження

«Лабораторія цифрової безпеки» спільно з Кримською правозахисною групою провели 46 тестувань у різних місцях, інтернет доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, «Крэлком», «Ланком» та «Севстар», у містах Сімферополь та Севастополь у серпні 2018 року. Загалом у рамках дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій, повний список можна переглянути тут.

Як виявило дослідження, кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнадзору. Зокрема, це сайти декількох українських телеканалів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua) новинний український сайт Gordonua.com, два кримських новинних сайти qha.com.ua та meridian.in.ua, а також сайт української правозахисної організації krymsos.com

Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference, спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком, частина The Tor Project). При спробі зайти на кожен з цих сайтів хоча б один кримський інтернет-провайдер видає сторінку блокування.

«Результати такого технічного дослідження інтернет-блокувань в Криму дає підстави стверджувати, що по Криму існує додатковий непублічний список сайтів для блокувань, відмінний від всеросійського списку Роскомнадзору», – переконані в «Лабораторії цифрової безпеки».

Крім того, щонайменше в одного провайдера були недоступними ще 23 сайти, проте технічних доказів, що це було саме блокування, нема. Серед них сайти «Української правди», «Крим. Реалії», «Інформнапалм», Кримської правозахисної групи, StopFake, «Київпрайд» та інші (повний список доступний тут).

Найближчим часом буде презентовано результати аналогічних досліджень з непідконтрольних Україні частин Донецької та Луганської областей, йдеться в поідомлені «Лабораторії цифрової безпеки».

Фото: dilovamova.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду