Щоб розслідувати справи проти журналістів, треба запровадити спеціалізацію слідчих – Роман Головенко

Щоб розслідувати справи проти журналістів, треба запровадити спеціалізацію слідчих – Роман Головенко

27 Серпня 2018
1167
27 Серпня 2018
21:09

Щоб розслідувати справи проти журналістів, треба запровадити спеціалізацію слідчих – Роман Головенко

1167
В Офісі Ради Європи відбулася експертна дискусія для напрацювання проекту змін до кримінального законодавства України щодо захисту прав журналістів за участі громадянського суспільства, журналістів, голови Комітету свободи слова та інформаційної політики, представників Ради Європи, Адміністрації Президента, Нацполіції, МІПа, Міністерства юстиції та суддів.
Щоб розслідувати справи проти журналістів, треба запровадити спеціалізацію слідчих – Роман Головенко
Щоб розслідувати справи проти журналістів, треба запровадити спеціалізацію слідчих – Роман Головенко

Заступник виконавчого директора ІМІ, юрист Роман Головенко запропонував ввести для слідчих спеціалізацію, щоб за розслідування справ по перешкоджанню журналістській діяльності відповідало хоча б кілька слідчих на регіон. «Будь-яке законодавство випробовується практикою. Законодавство щодо захисту прав журналістів показало, що слідчі не завжди розуміються на специфіці роботи журналістів, тому розслідування цих справ неякісне, багато з них не доходить до суду», – сказав він під час експертної дискусії, що відбулася 27 серпня 2018 року. За його словами, знаючи як важко слідчим довести статус журналіста, ІМІ запропонував ввести відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності.

Пропозицію Романа Головенка щодо спеціалізації слідчих підтримала суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва Ольга Юрдига. Вона зауважила, що насправді обвинувальні акти щодо справ по ст.171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності), які надходять до суду, дуже неякісні, через це почасти справи й закриваються.

Натомість заступнику начальника управління, начальнику відділу Головного слідчого управління Нацполіції Олександру Ковтуну ідея щодо спеціалізації здалася малореалістичною. За його словами, це буде кілька спеціалістів на область, що не дасть бажаного результату. Водночас він уточнив, що в Україні працює близько 8 тисяч слідчих.

Пан Ковтун повідомив, що станом на кінець серпня 2018 року зареєстровано 163 проваджень щодо перешкоджання журналістській діяльності, 13 з них (всього 16 епізодів) наразі передано до суду. «Незважаючи на те, що ці справи важко розслідуються, все ж кількість справ, які передаються до суду, повільно, але зростає», – додав він.

Голова Комітету з питань свободи слова зауважила, що пропозиція внести зміни до законодавства стосовно захисту прав журналістів, а саме захищати не журналістів як таких, а журналістську діяльність, не є слушними. «Це визначення навіть не ліберальне, а волюнтаристське, бо не всі, хто збирає і поширює інформацію, є журналістом. Дехто це робить заради власної вигоди»,  – сказала вона.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що безпека журналістів важливий пріоритет для Ради Європи. «Усі напади на журналістів мають бути розслідувані, а винні покарані», – сказав він.

Учасники дискусії всі пропозиції щодо змін до законодавства передадуть в Комітет з питань свободи слова та інформаційної діяльності.

Захід організовано проектом Ради Європи «Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні» спільно з Комітетом свободи слова та інформаційної політики ВРУ, а також ГО «Інститут масової інформації»

Фото надані Офісом Ради Європи в Україні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1167
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду