«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ

«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ

27 Серпня 2018
4076
27 Серпня 2018
13:20

«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ

4076
У третьому кварталі 2018 року серед онлайн-видань лідерами за рівнем дотримання професійних стандартів стали «Українська правда», «Укрінформ», «Ліга» та «Корреспондент». Найбільше порушували стандарти «Страна.ua» та «Обозреватель»
«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ
«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, повідомляється на сайті організації.

ІМІ моніторив десять інтернет-видань і п’ять друкованих ЗМІ.

До трійки лідерів з дотримання професійних стандартів серед онлайн-видань увійшли «Українська правда» (96 % матеріалів не містили порушень професійних стандартів) , «Укрінформ» (92%), «Ліга» (92%) та «Корреспондент» (88%).

«Неочікувано для медіа-експертів на третю позицію вирвалася “темна конячка” – сайт “Кореспондент”, який показав рівень у 88% матеріалів без порушень, що для цього видання є значним рухом угору», – зазначає ІМІ.

Найгірші показники з дотримання професійних стандартів у третьому кварталі 2018 року серед онлайн-ЗМІ експерти ІМІ зафіксували у «Страни.ua» та «Обозревателя» (40 та 44% матеріалів з порушеннями).

ІМІ зазначає, що основні порушення, зафіксовані в липні у ЗМІ, стосувалися достовірності та балансу.

«У середньому в липні в інтернет-ЗМІ 13% матеріалів були недостовірними або мали ненадійні джерела інформації і 9% були незбалансованими», – повідомляє ІМІ.

Найменше порушень професійних стандартів у третьому кварталі 2018 року серед друкованих видань експертами ІМІ виявлено в газеті «Факти» (20%). За повідомленням ІМІ, «у виданні знайдено лише порушення стандарту достовірності, переважно в міжнародних новинах, де журналісти практично не вказують джерела інформації».

Найбільше, згідно з моніторингом ІМІ, порушувались стандарти виданням «КП в Украине».

«40% матеріалів було написано з порушенням стандартів, і переважно це був стандарт відокремлення фактів від коментарів. Журналісти видання часто вдаються до власних оціночних суджень у своїх матеріалах», – пояснює ІМІ.

Загалом, за висновками ІМІ, найбільше в друкованих виданнях порушувався стандарт достовірності – у 16% матеріалів. Однак експерти зауважують, що дедалі більше друковані видання використовують соціальні мережі як джерело інформації. У 14% матеріалів у середньому в друкованих виданнях порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів. Найменше в газетах незбалансованих матеріалів – лише 6%.

Моніторинг проводився в період з 13 по 19 серпня, загальна вибірка становила 250 матеріалів (по 25 матеріалів, взяті підряд одночасно на кожному з аналізованих сайтів).

Нагадаємо, у першому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти – «Ліга.net» та «Укрінформ», у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів. Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» – 78% матеріалів були написані без порушень.

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ «Ліга.net «та «Укрінформ». Найгірші показники зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» серед інтернет-ЗМІ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4076
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду