detector.media
27.08.2018 13:20
«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ
«Страна.ua» та «Обозреватель» найгірше дотримувались стандартів останні три місяці – ІМІ
У третьому кварталі 2018 року серед онлайн-видань лідерами за рівнем дотримання професійних стандартів стали «Українська правда», «Укрінформ», «Ліга» та «Корреспондент». Найбільше порушували стандарти «Страна.ua» та «Обозреватель»

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, повідомляється на сайті організації.

ІМІ моніторив десять інтернет-видань і п’ять друкованих ЗМІ.

До трійки лідерів з дотримання професійних стандартів серед онлайн-видань увійшли «Українська правда» (96 % матеріалів не містили порушень професійних стандартів) , «Укрінформ» (92%), «Ліга» (92%) та «Корреспондент» (88%).

«Неочікувано для медіа-експертів на третю позицію вирвалася “темна конячка” – сайт “Кореспондент”, який показав рівень у 88% матеріалів без порушень, що для цього видання є значним рухом угору», – зазначає ІМІ.

Найгірші показники з дотримання професійних стандартів у третьому кварталі 2018 року серед онлайн-ЗМІ експерти ІМІ зафіксували у «Страни.ua» та «Обозревателя» (40 та 44% матеріалів з порушеннями).

ІМІ зазначає, що основні порушення, зафіксовані в липні у ЗМІ, стосувалися достовірності та балансу.

«У середньому в липні в інтернет-ЗМІ 13% матеріалів були недостовірними або мали ненадійні джерела інформації і 9% були незбалансованими», – повідомляє ІМІ.

Найменше порушень професійних стандартів у третьому кварталі 2018 року серед друкованих видань експертами ІМІ виявлено в газеті «Факти» (20%). За повідомленням ІМІ, «у виданні знайдено лише порушення стандарту достовірності, переважно в міжнародних новинах, де журналісти практично не вказують джерела інформації».

Найбільше, згідно з моніторингом ІМІ, порушувались стандарти виданням «КП в Украине».

«40% матеріалів було написано з порушенням стандартів, і переважно це був стандарт відокремлення фактів від коментарів. Журналісти видання часто вдаються до власних оціночних суджень у своїх матеріалах», – пояснює ІМІ.

Загалом, за висновками ІМІ, найбільше в друкованих виданнях порушувався стандарт достовірності – у 16% матеріалів. Однак експерти зауважують, що дедалі більше друковані видання використовують соціальні мережі як джерело інформації. У 14% матеріалів у середньому в друкованих виданнях порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів. Найменше в газетах незбалансованих матеріалів – лише 6%.

Моніторинг проводився в період з 13 по 19 серпня, загальна вибірка становила 250 матеріалів (по 25 матеріалів, взяті підряд одночасно на кожному з аналізованих сайтів).

Нагадаємо, у першому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти – «Ліга.net» та «Укрінформ», у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів. Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» – 78% матеріалів були написані без порушень.

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ «Ліга.net «та «Укрінформ». Найгірші показники зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» серед інтернет-ЗМІ

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY