У Росії випустили рекомендації для священиків щодо ведення відеоблогів

У Росії випустили рекомендації для священиків щодо ведення відеоблогів

5 Серпня 2018
1632
5 Серпня 2018
15:40

У Росії випустили рекомендації для священиків щодо ведення відеоблогів

1632
Представникам російського духовенства надали поради щодо подачі матеріалу у влогах, зовнішнього вигляду та тематики випусків. Сам відеоблогінг у пам'ятці названо «новітнім видом апостольства».
У Росії випустили рекомендації для священиків щодо ведення відеоблогів
У Росії випустили рекомендації для священиків щодо ведення відеоблогів

Відповідну пам'ятку розміщено на сайті Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ.

«Представники духовенства не завжди мають доступ до грамотних консультацій експертів, тому вибудовують стратегію розвитку влоги на свій розсуд, що призводить до серйозних помилок і прорахунків», - зазначають автори документу.

Також у пам'ятці нагадують, що «систематична відсутність часу у священиків для відеоблогінга» ускладнює приріст аудиторії і активність на каналі, що позначається на ефективності «інтернет-місії».

При цьому автори документу застерігають священиків-блогерів від марнославства, «яке виражається в гонитві за рейтингом і залученні уваги до своєї персони, що може підштовхнути автора до маніпулятивних практик, що провокують широку аудиторію на емоції і прояв активності на каналі (хайп, клікбейт, тролінг і т.д.)».

Зазначається, що священикам дозволяють у відеоблогах «вираз емоцій, самоіронію, добрі жарти, помірну жестикуляція і інші невербальні способи комунікації».

«Оперування біблійними цитатами, особливо в середовищі, де Святе Письмо не є авторитетним джерелом, теж не матиме належного ефекту, тому потрібно вчитися обґрунтовувати свою думку на прикладі субкультурних особливостей глядачів», - йдеться в пам'ятці.

Недопустимими для священиків автори документу називають такі «тренди нецерковного відеоблогінга», як «ненормативна лексика, непристойності, еротика, пустослів'я, лицедійство, образлива поведінка, приниження гідності людей, демонстрація сцен насильства, поширення наклепів і іншої неперевіреної інформації».

Щодо зовнішнього вигляду відеоблогера, то автори пам'ятки радять з'являтися у кадрі «як мінімум в підряснику або навіть в рясі, бажано з наперсним хрестом». В окремих випадках, відеоблогеру (якщо він не монах) дозволяється бути в світському одязі, «якщо того неодмінно вимагають тематика або обставини, в яких було зроблено запис».

«В подібних випадках не може бути мови ні про яку анонімність: підписники та гості каналу повинні знати, хто перед ними, з якої він єпархії і т.д.» - наголосили автори документу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду