На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»

На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»

7 Червня 2018
1533
7 Червня 2018
17:11

На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»

1533
6 червня на Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів зареєстроване повідомлення Європейської та Міжнародної федерацій журналістів про «погрози голові Національної спілки журналістів України».
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»

Повідомлення зареєстровано в категорії «цькування та залякування», рівень загрози – другий, а джерелом погрози вказано державу (тобто Україну).

У самому повідомленні йдеться про те, що кільком журналістам в Україні погрожували «на тлі зростання словесного насильства проти медіа та журналістських організацій, які кидають виклик українському уряду».

Як приклад таких «погроз» у повідомленні наведено пост у Facebook Лариси Сарган, речниці генерального прокурора України, зі списком 26 «так званих “зрадників”, які критикували правоохоронні органи після інформації про “вбивство” в Києві російського журналіста Аркадія Бабченка, яке насправді виявилося операцією СБУ з фальсифікації замаху на Бабченка». У повідомленні на Платформі Ради Європи вказано, що в переліку «так званих зрадників» у дописі Лариси Сарган згадано двох журналістів – Мирославу Гонгадзе та Сергія Томіленка. Окремо в повідомленні акцентовано, що пан Томіленко є головою НСЖУ.

Зазначимо, що в пості Лариси Сарган не використовується слово «зрадники». Вона написала: «Додавайте у коментарі тих, хто підняв чергову зраду в той час, коли всі правоохоронці здійснювали спецоперацію #бабченко», а на ілюстрації до посту використала слово «зрадофіли». Експертка Харківської правозахисної групи Галя Койнаш у своєму матеріалі звернула увагу на хибний переклад допису пані Сарган, який став причиною критичної заяви представника ОСБЄ з питань свободи медіа Арлема Дезіра.

Ще один приклад «погроз» Сергію Томіленку в повідомленні на Платформі Ради Європи стосується першої заступниці голови Верховної Ради Ірини Геращенко: «16 травня 2018 року Ірина Геращенко, перший віце-спікер українського парламенту, словесно атакувала Національну спілку журналістів України. Вона звинуватила спілку в співпраці з кремлівськими пропагандистами. У подальші дні Сергій Томіленко став мішенню для онлайн-погроз (переважно постів і коментарів у Facebook), в яких Службу безпеки України закликали увязнити його».

У якості додаткової інформації до повідомлення на Платформі Ради Європи наведено посилання на пост Лариси Сарган, статтю в інтернет-виданні «Страна.ua» «Глава НСЖУ обвинил Ирину Геращенко во лжи с парламентской трибуны» та заяву Міжнародної та Європейської федерацій журналістів «МФЖ та ЄФЖ засуджують погрози журналістам в Україні».

7 червня генеральний секретар ЄФЖ Рікардо Ґутьєррез повідомив у Facebook: «Щорічні збори ЄФЖ учора (6 червня. – ДМ) у Лісабоні, Португалія, рішуче засудили погрози Лариси Сарган, речниці генерального прокурора України, та Ірини Геращенко, першого віце-спікера українського парламенту, щодо Національної спілки журналістів України та її голови Сергія Томіленка. Щорічні збори ЄФЖ рішуче засудили цю кампанію залякування від українських посадовців і закликали українську владу покласти край будь-яким проявам цькування, спрямованого проти журналістів і представників журналістських організацій». Судячи з оприлюдненого генсеком ЄФЖ фото, Сергій Томіленко брав участь у зборах ЄФЖ.

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір у листі до української влади назвав небезпечним для журналістів так званий «список зрадофілів», складений речницею генерального прокурора України Лариси Сарган та опублікований нею у Facebook. «Публікація списку, в тому числі імен журналістів, звинувачення їх у зрадництві, є неприйнятною і небезпечною. Це може мати серйозні наслідки для безпеки журналістів», – написав пан Дезір.

Нагадаємо, Платформа Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів дозволяє партнерам платформи розміщувати повідомлення про загрози, інформація про які проходить процес перевірки відповідно до стандартів цих організацій. Кожен партнер відповідає за інформацію, яку він розміщує. Країни – члени Ради Європи мають реагувати на ці сигнали і повідомляти Раду Європи про свою реакцію.

Станом на початок травня 2018 року, за час існування платформи надійшло 34 сигнали з України, 17 з них – з найвищим рівнем небезпеки. На 32 сигнали було надано реакцію української влади, п’ять ситуацій вирішено: утримання в заручниках луганських бойовиків журналістки Марії Варфоломєєвої, ув’язнення Руслана Коцаби за звинуваченням у державній зраді та перешкоджанні збройним силам, тиск Радикальної партії на наглядову раду Суспільного мовника, депортація двох іспанських журналістів з України, небезпека для життя азербайджанського журналістка з нідерландським громадянством Фікрета Гусейнлі.

За словами державного секретаря МІП Артема Біденка, Україна входить до топ-5 країн з найбільшою кількістю «сигналів тривоги», зате й найкраще реагує на ці сигнали. Для прикладу, на платформі розміщено 98 сигналів з Туреччини (реакцій – 30, вирішено – 15), 47 – з Російської Федерації (реакцій – 0, вирішено – 1), 31 – з Азербайджану (реакцій – 9, вирішено – 2), 21 – з Франції (реакцій – 14, вирішено – 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду