detector.media
07.06.2018 17:11
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про «погрози голові НСЖУ»
6 червня на Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів зареєстроване повідомлення Європейської та Міжнародної федерацій журналістів про «погрози голові Національної спілки журналістів України».

Повідомлення зареєстровано в категорії «цькування та залякування», рівень загрози – другий, а джерелом погрози вказано державу (тобто Україну).

У самому повідомленні йдеться про те, що кільком журналістам в Україні погрожували «на тлі зростання словесного насильства проти медіа та журналістських організацій, які кидають виклик українському уряду».

Як приклад таких «погроз» у повідомленні наведено пост у Facebook Лариси Сарган, речниці генерального прокурора України, зі списком 26 «так званих “зрадників”, які критикували правоохоронні органи після інформації про “вбивство” в Києві російського журналіста Аркадія Бабченка, яке насправді виявилося операцією СБУ з фальсифікації замаху на Бабченка». У повідомленні на Платформі Ради Європи вказано, що в переліку «так званих зрадників» у дописі Лариси Сарган згадано двох журналістів – Мирославу Гонгадзе та Сергія Томіленка. Окремо в повідомленні акцентовано, що пан Томіленко є головою НСЖУ.

Зазначимо, що в пості Лариси Сарган не використовується слово «зрадники». Вона написала: «Додавайте у коментарі тих, хто підняв чергову зраду в той час, коли всі правоохоронці здійснювали спецоперацію #бабченко», а на ілюстрації до посту використала слово «зрадофіли». Експертка Харківської правозахисної групи Галя Койнаш у своєму матеріалі звернула увагу на хибний переклад допису пані Сарган, який став причиною критичної заяви представника ОСБЄ з питань свободи медіа Арлема Дезіра.

Ще один приклад «погроз» Сергію Томіленку в повідомленні на Платформі Ради Європи стосується першої заступниці голови Верховної Ради Ірини Геращенко: «16 травня 2018 року Ірина Геращенко, перший віце-спікер українського парламенту, словесно атакувала Національну спілку журналістів України. Вона звинуватила спілку в співпраці з кремлівськими пропагандистами. У подальші дні Сергій Томіленко став мішенню для онлайн-погроз (переважно постів і коментарів у Facebook), в яких Службу безпеки України закликали увязнити його».

У якості додаткової інформації до повідомлення на Платформі Ради Європи наведено посилання на пост Лариси Сарган, статтю в інтернет-виданні «Страна.ua» «Глава НСЖУ обвинил Ирину Геращенко во лжи с парламентской трибуны» та заяву Міжнародної та Європейської федерацій журналістів «МФЖ та ЄФЖ засуджують погрози журналістам в Україні».

7 червня генеральний секретар ЄФЖ Рікардо Ґутьєррез повідомив у Facebook: «Щорічні збори ЄФЖ учора (6 червня. – ДМ) у Лісабоні, Португалія, рішуче засудили погрози Лариси Сарган, речниці генерального прокурора України, та Ірини Геращенко, першого віце-спікера українського парламенту, щодо Національної спілки журналістів України та її голови Сергія Томіленка. Щорічні збори ЄФЖ рішуче засудили цю кампанію залякування від українських посадовців і закликали українську владу покласти край будь-яким проявам цькування, спрямованого проти журналістів і представників журналістських організацій». Судячи з оприлюдненого генсеком ЄФЖ фото, Сергій Томіленко брав участь у зборах ЄФЖ.

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір у листі до української влади назвав небезпечним для журналістів так званий «список зрадофілів», складений речницею генерального прокурора України Лариси Сарган та опублікований нею у Facebook. «Публікація списку, в тому числі імен журналістів, звинувачення їх у зрадництві, є неприйнятною і небезпечною. Це може мати серйозні наслідки для безпеки журналістів», – написав пан Дезір.

Нагадаємо, Платформа Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів дозволяє партнерам платформи розміщувати повідомлення про загрози, інформація про які проходить процес перевірки відповідно до стандартів цих організацій. Кожен партнер відповідає за інформацію, яку він розміщує. Країни – члени Ради Європи мають реагувати на ці сигнали і повідомляти Раду Європи про свою реакцію.

Станом на початок травня 2018 року, за час існування платформи надійшло 34 сигнали з України, 17 з них – з найвищим рівнем небезпеки. На 32 сигнали було надано реакцію української влади, п’ять ситуацій вирішено: утримання в заручниках луганських бойовиків журналістки Марії Варфоломєєвої, ув’язнення Руслана Коцаби за звинуваченням у державній зраді та перешкоджанні збройним силам, тиск Радикальної партії на наглядову раду Суспільного мовника, депортація двох іспанських журналістів з України, небезпека для життя азербайджанського журналістка з нідерландським громадянством Фікрета Гусейнлі.

За словами державного секретаря МІП Артема Біденка, Україна входить до топ-5 країн з найбільшою кількістю «сигналів тривоги», зате й найкраще реагує на ці сигнали. Для прикладу, на платформі розміщено 98 сигналів з Туреччини (реакцій – 30, вирішено – 15), 47 – з Російської Федерації (реакцій – 0, вирішено – 1), 31 – з Азербайджану (реакцій – 9, вирішено – 2), 21 – з Франції (реакцій – 14, вирішено – 3).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY