СБУ розслідує стрім ЗМІ «Парада победы» з ОРДО

СБУ розслідує стрім ЗМІ «Парада победы» з ОРДО

29 Травня 2018
1282
29 Травня 2018
16:40

СБУ розслідує стрім ЗМІ «Парада победы» з ОРДО

1282
Служба безпеки України (СБУ) проводить перевірку щодо усіх ЗМІ, котрі стрімили «Парад победы» з ОРДО 9 травня
СБУ розслідує стрім ЗМІ «Парада победы» з ОРДО
СБУ розслідує стрім ЗМІ «Парада победы» з ОРДО

Про це «Детектору медіа» повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська: «СБУ проводить перевірку щодо всіх, хто транслював (парад – ДМ)». 

Однак повного списку ЗМІ, щодо яких проводиться перевірка, СБУ не надає.

Зазначимо, що голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар 29 травня повідомила на своїй сторінці у Facebook про розслідування СБУ щодо трансляції «Парада победы» сайтом correspondent.net. 

«СБУ таки буде розслідувати трансляцію параду з окупованого Донецька під назвою "Парад Победы 2018 в ДНР". Це прецедент», – написала вона.

У відповіді заступника голови СБУ Олега Фролова, адресованій пані Сюмар, повідомляється, що «за результатами розгляду та проведеної перевірки, на підставі зібраних матеріалів, Головним слідчим управлінням Служби безпеки України 24.05.2018 розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.2 436-1 Кримінального кодексу України».

Зазначимо, що такі злочини караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв «Детектор медіа», 24 травня 2018 року офіційне інтернет-представництво Президента України та сайт Ради національної безпеки та оборони оприлюднили списки юридичних та фізичних осіб, щодо яких було запроваджено персональні санкції за рішенням РНБО від 2 травня та указом Президента від 14 травня. До нового санкційного списку увійшли 1748 фізичних осіб і 756 юридичних.

До санкційного списку РНБО потрапили чимало російських ЗМІ та окремих медіаперсон. Вимога блокування поширюється і на три українські інтернет-ресурси: «РИА Новости Украина» (rian.com.ua), «Экономические известия» (eizvestia.com) і «Український бізнес-портал» (ubp.com.ua).

Чому «Экономические известия» та «Український бізнес-портал» потрапили до санкційного списку, не повідомлялося. Джерела «Детектора медіа», близькі до редакції «Экономизвестий», припустили, що санкції щодо цього ресурсу (а це не лише блокування сайту, а й широкий перелік економічних і фінансових санкцій щодо його юридичної особи — ТОВ «Медіа інновейшн груп») пов'язані з новиною про так званий парад військ «ДНР» 9 травня, яку з сайту трохи згодом було знято. Секретар РНБО Олександр Турчинов обурився фактом трансляції українськими медіа цього дійства та пригрозив санкціями. Втім, із досить широкого числа інтернет-видань, які здійснювали онлайн-трансляцію параду, до санкційного списку потрапили тільки «Экономические известия».

Згодом компанія «Медіа Іновейшн Груп» та сайт «Экономические Известия» оприлюднили офіційну позицію щодо цього.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1282
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду