PEN International закликав російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

PEN International закликав російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

18 Травня 2018
2058

PEN International закликав російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

2058
Міжнародний ПЕН-центр закликав усіх своїх членів надсилати звернення до Генпрокуратури РФ, російського омбудсмена, в посольства Росії в їхніх країнах, зв’язатися з дипломатичними установами тощо, всіляко поширювати інформацію, в тому числі в соцмережах, використовуючи #FreeSentsov, а також повідомляти PEN International про свої дії та отримані відповіді.
PEN International закликав російську владу негайно звільнити Олега Сенцова
PEN International закликав російську владу негайно звільнити Олега Сенцова

Про це йдеться в зверненні, оприлюдненому на сайті організації.

У заяві наголошується, що Олег Сенцов був заарештований чотири роки тому і засуджений до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі «після несправедливого судового розгляду в російському військовому суді, звинуваченому в тортурах арештованого».

PEN International вважає, що Сенцов був ув'язнений за його опозицію проти російської окупації та незаконної анексії Криму, і закликає російську владу негайно його звільнити.

«Якщо мають місце підстави для переслідування за звинуваченням у тероризмі, це мусить почути цивільний суд відповідно до українського законодавства», - зазначено в заяві.

«Будь-яке свідчення, одержане шляхом катувань або іншого поганого поводження, слід виключити з розгляду справи», - підкреслюють в PEN International.

Організація також закликає російську владу поважати права Олега Сенцова, включаючи заборону катувань та нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження, - це стосується голодування та його права на медичну допомогу.

У організації закликали своїх членів вимагати від влади Росії зокрема незалежного та неупередженого розслідування заяв Олега Сенцова про катування та інше жорстоке поводження, а також - повернути всіх громадян України, які були арештовані в Криму та зараз перебувають у Росії виключно через мирне здійснення свого права на свободу вираження поглядів.

Як повідомляв «Детектор медіа», 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової через голодування засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова. Український омбудсмен попросила Тетяну Москалькову особисто перевірити умови утримання та можливість надання Олегу Сенцову медичної допомоги.

За даними правозахисників, зараз приблизно 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і в окупованому нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже приблизно 300 нот до Росії з вимогою звільнити українців, які там перебувають.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду