Нацрада припиняє робити експертизу роликів щодо їх відповідності соціальній рекламі

Нацрада припиняє робити експертизу роликів щодо їх відповідності соціальній рекламі

5 Березня 2018
4869
5 Березня 2018
09:55

Нацрада припиняє робити експертизу роликів щодо їх відповідності соціальній рекламі

4869
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заявила, що припиняє добровільну допомогу в експертизі рекламних роликів стосовно належності їх до соціальних і повідомляє про необхідність законодавчого врегулювання цього питання
Нацрада припиняє робити експертизу роликів щодо їх відповідності соціальній рекламі
Нацрада припиняє робити експертизу роликів щодо їх відповідності соціальній рекламі

Відповідна заява розміщена на сайті регулятора.

Нацрада повідомляє, що за відсутності в законі «Про рекламу» відповідних норм виробники звертаються за висновками саме до регулятора.

Нацрада зазначає, що це не є її функцією, але «зважаючи на сучасні виклики й загрози, військову й інформаційну агресію, що ведеться проти країни, Національна рада погодилася надавати таку допомогу».

«Таким чином, розуміючи цю необхідність, Національна рада взяла на себе відповідальність щодо віднесення роликів до соціальної реклами, хоч законодавчими нормами таких повноважень не зафіксовано. Проте така допомога, яку регулятор надавав, ніколи не позиціонувалася як вимога, засіб впливу чи рекомендація мовникам до розміщення продукту, бо регулятор не втручається в господарсько-фінансову діяльність мовників – і це була принципова позиція цього складу Національної ради», – йдеться в повідомленні регулятора.

Нацрада зазначає, що наразі є необхідність законодавчого врегулювання норм щодо соціальної реклами і нагадує, що ще восени 2017 року підготувала пропозиції щодо внесення змін до Законів України «Про рекламу», «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» й передала на розгляд парламентарям.

Нацрада вважає, що її експертиза, яку вона робила раніше щодо соціальної реклами, «стала предметом звинувачень та спекуляцій, а  деким у медіа безпідставно трактується як здійснення впливу на мовників» і заявила, що «припиняє провадити практику такої допомоги й не буде надалі здійснювати експертизу аудіовізуальної продукції щодо її відповідності соціальній рекламі».

«Регулятор сподівається, що законодавець швидко зреагує на його ініціативи, а медіа-ринок проявить відповідальність перед суспільством – дбатиме про дотримання закону про рекламу, про просвітництво та підтримку соціально важливих тем, розумітиме, що заощаджувати на цьому – це передовсім не думати про майбутнє України і своє власне», – повідомляє Нацрада.

Нагадаємо, у лютому вийшов рекламний ролик «Йдемо вперед! Петро Порошенко» за участі різних відомих діячів, який в Адміністрації президента називають соціальною рекламою. Ролик спричинив скандал, оскільки співачка Анастасія Приходько заявила, що не давала згоди на зйомки в політичній рекламі, після чого з'явилася перемонтована версія ролика вже без її участі.

Згодом на  ICTV та «1+1» вийшли ролики «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість» про роботу ГПУ. 

12 лютого Національна суспільна телерадіокомпанія України отримала прохання розмістити ролики нібито від прокуратури, але висновки Нацради про соціальну рекламу були надані для ГО «Українська антикорупційна асоціація».

Згодом громадська організація «Українська антикорупційна асоціація» (УАА) оприлюднила заяву, у якій повідомляє, що відео- та аудіоролики про роботу Генеральної прокуратури України, про які писали українські ЗМІ, створені з її ініціативи.

Пізніше Нацрада заявила, що не просила медіа поширювати ролики «Йдемо вперед! Петро Порошенко» та «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість – Юрій Луценко», а лише надала громадським організаціям-заявникам висновки про відповідність роликів вимогам соціальної реклами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4869
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
1510 дн. тому
Думаю, соціальна реклама створюється трохи за іншими правилами, ніж комерційна. Хоча, прочитав цю статтю і знайшов схожості https://www.bizmaster.xyz/2018/05/21-pravylo-prodayuchoi-reklamy-dlya-malogo-ta-serednyogo-biznesu.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду