Нацрада заявила, що не просила ЗМІ транслювати соціальні ролики про ГПУ та Порошенка

Нацрада заявила, що не просила ЗМІ транслювати соціальні ролики про ГПУ та Порошенка

1 Березня 2018
2005
1 Березня 2018
09:57

Нацрада заявила, що не просила ЗМІ транслювати соціальні ролики про ГПУ та Порошенка

2005
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення України пояснила, що не просила медіа поширювати ролики «Йдемо вперед! Петро Порошенко» та «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість – Юрій Луценко», а лише надала громадським організаціям-заявникам висновки про відповідність роликів вимогам соціальної реклами
Нацрада заявила, що не просила ЗМІ транслювати соціальні ролики про ГПУ та Порошенка
Нацрада заявила, що не просила ЗМІ транслювати соціальні ролики про ГПУ та Порошенка

Про це йдеться на сайті Нацради.

Регулятор повідомляє, що впродовж останнього тижня до Національної ради було багато звернень від ЗМІ щодо поширення на телевізійних каналах роликів соціальної реклами.

Нагадаємо, мова йде про ролик «Йдемо вперед! Петро Порошенко» та про роботу ГПУ  «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість».

На сайті регулятора пояснюється, що у лютому до Національної ради серед інших надійшли запити стосовно відповідності відеороликів вимогам соціальної реклами від ТОВ «Медіа про ком’юнікейшнс» стосовно  відеоролика під умовною назвою «Йдемо вперед» і від ГО «Українська антикорупційна асоціація» щодо двох відеороликів під умовною назвою «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість».

«Заявникам було надано відповідь, що проаналізовані ролики спрямовані на популяризацію реформ та досягнень в Україні і мають ознаки соціальної реклами», – повідомляє регулятор.

Крім того Нацрада зауважує, що лише надає висновки про відповідність роликів вимогам соціальної реклами та зазначає, що не звертається додатково до мовників із проханням поширювати їх, як про це писали деякі медіа.

«Деякі ЗМІ поширили перекручену інформацію, що нібито Національна рада зверталася на канали про трансляцію відеороликів щодо діяльності Генпрокуратури. Проте один із мовників говорить саме про лист, яким Національна рада підтвердила заявникам статус соціальної реклами, а не просила її поширювати. Ось що дослівно відповів телеканал "1+1" на запитання "Української правди": "Ролики были размещены по квоте социальной рекламы после получения соответствующего письма от Нацсовета по вопросам телевидения и радиовещания о социальном характере данного ролика". 

Тобто телеканалу "1+1"  рекламодавець очевидно  надав  лист про те, що ролик відповідає вимогам соціальної реклами, але це не означає, що Національна рада надсилала мовнику окремий лист і просила поширювати відеоролики», – зазначає Нацрада.

У Нацраді зазначають, що висновки про відповідність аудіо та відеоматеріалів до вимог соціальної реклами має надавати лише Національна рада.

«Телерадіоорганізації повинні розміщувати соціальну рекламу державних органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій безкоштовно в обсязі не менше ніж 30 сек. на астрономічну годину фактичного мовлення, а тривалість окремої соціальної реклами не може перевищувати 1 хвилину тощо. Щодо цих пропозицій мають відбутися консультації з відповідними комітетами Верховної Ради України та громадськістю», – повідомляє регулятор.

Національна рада також пояснює, що інформація, яка міститься в таких роликах, повинна відповідати вимогам закону, в ній не повинно бути посилань на конкретний товар, його виробника, рекламодавця тощо, і що розповсюдження такого соціального ролика не повинно мати на меті отримання прибутку.

За повідомленням регулятора, державні органи доволі часто звертаються з приводу виготовлення соціальних роликів, адже, як пояснює регулятор, за законом вони мають право на виготовлення такої реклами (ч.1 перша та ч.4 ст.12 Закону України «Про рекламу»).

Упродовж 2017 року працівниками Національної ради було проаналізовано 447 аудіо- і відеороликів від різних організацій і громадських об’єднань. 2018 року до Нацради надійшли запити щодо проведення оцінки близько 50-ти рекламних роликів.

 

Нагадаємо, днями вийшов рекламний ролик «Йдемо вперед! Петро Порошенко» за участі різних відомих діячів, який в Адміністрації президента називають соціальною рекламою. Ролик спричинив скандал, оскільки співачка Анастасія Приходько заявила, що не давала згоди на зйомки в політичній рекламі, після чого з'явилася перемонтована версія ролика вже без її участі.

Згодом на  ICTV та «1+1» вийшли ролики «Виконуємо закон. Встановлюємо справедливість» про роботу ГПУ. 

12 лютого Національна суспільна телерадіокомпанія України отримала прохання розмістити ролики нібито від прокуратури, але висновки Нацради про соціальну рекламу були надані для ГО «Українська антикорупційна асоціація».

Згодом громадська організація «Українська антикорупційна асоціація» (УАА) оприлюднила заяву, у якій повідомляє, що відео- та аудіоролики про роботу Генеральної прокуратури України, про які писали українські ЗМІ, створені з її ініціативи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2005
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду