Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова

Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова

17 Лютого 2018
1429
17 Лютого 2018
10:31

Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова

1429
Віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що змушена спростувати розповсюджену у ЗМІ інформацію щодо обміну українських політв’язнів у Росії Романа Сущенка і Олега Сенцова на засуджених в Україні дезертирів.
Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова
Геращенко заявляє, що змушена спростувати інформацію про обмін Сущенка і Сенцова

Про це вона написала у своєму Facebook.

Раніше представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига сказав, що українців Романа Сущенка та Олега Сенцова планують обміняти на кримських дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, яких в Україні засудили до 13 і 14 років позбавлення волі.

Ірина Геращенко заявила, що заяви, які стосуються «громадян О. І Б., а також наших режисера і журналіста, за свободу яких ведеться боротьба, на жаль , не відповідають дійсності».

«Я змушена спростовувати чужі заяви, аби зупинити процес безвідповідальних коментарів в ефірах. Зупинити те, що зараз може зашкодити переговорам. І процесу звільнення хлопців......
Ми працюємо, щоб були добрі новини й якнайшвидше. Але названі деякими експертами прізвища і деталі - дуже далека від істини історія, й по суті є дезинформація, яка в першу чергу б‘ є по родинах. Які чекають», - написала вона.

Ірина Геращенко також зазначила, що такі заяви «відірвані від реальних важких переговорів і глибоко негативно впливають на процес та можуть мати катастрофічні наслідки».

«Звертаю увагу всіх коментаторів і експертів, знавців, адвокатів, представників різних структур і інших осіб на наступне: Президент Украіни, коментуючи питання звільнення заручників і переговори з цього приводу, підкреслив, що наразі не на часі називати жодне прізвище і дати. Щоб не нашкодити процесу. Так само уникають називати і оприлюднювати прізвища чи деталі всі ті, хто дійсно причетний до процесу переговорів і володіє деталями. Будь-яка недостовірна інформація може зірвати крихку надію, боляче ранить родичів і сім‘і заручників і політв‘язнів, й дуже небезпечна з точки зору зриву переговорів», - підкреслила вона. 

Як повідомляв «Детектор медіа», незаконно заарештований в Росії український журналіст Роман Сущенко, за словами його адвоката Марка Фейгіна, сподівається, що цього року його обміняють на російських військових.

За словами захисника, із Сущенком він зустрівся у СІЗО 15 лютого. Фейгін зазначив, що журналіст із великою увагою сприйняв слова Президента України про готовність обміняти його на російських військових, затриманих на території України.

«Роман дуже сподівається, що вже в цьому році він зможе опинитися на волі», – сказав адвокат.

Днями український режисер, кримчанин Олег Сенцов уперше подзвонив із колонії у російському місті Лабитнангі своїй сестрі Наталії Каплан

«Уперше з Лабитнангі подзвонив Олег. Каже, що передача і гроші на рахунок поки не потрібні. Як і раніше, відмовляється від побачень. Сказав: «Я чекаю іншого». Чесно йому відповіла, що поки ступор повний. Натякає на обмін полоненими...», — написала пані Каплан.

Раныше Ірина Геращенко заявила, що питання звільнення заручників і політв'язнів Кремля, яких утримують в Росії та Криму, буде одним з пріоритетних і ключових під час зустрічі міністрів закордонних справ у Нормандському форматі, що відбудеться цього тижня на полях безпекової конференції в Мюнхені.

Нагадаємо, кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

За повідомленнями, стан здоров’я Олега Сенцова в колонії на Ямалі різко погіршився: перебуваючи у російських колоніях, він сильно схуд, погано харчувався, у нього почалися проблеми із серцем.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі. 

24 січня, Московський міський суд продовжив українському журналістові термін арешту ще на два місяці - до 30 березня 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду