Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%

Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%

23 Січня 2018
3700
23 Січня 2018
14:52

Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%

3700
Шість інформаційно-розважальних телеканалів ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях 2,2% тижневого ефіру, а висвітленню подій в окупованому Криму – 0,1% тижневого ефіру.
Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%
Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%

Такі результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення оприлюднили 23 січня голова Нацради Юрій Артеменко і член регуляторного органу Сергій Костинський.

Моніторинг відбувався в листопаді 2017 року, досліджувався ефір шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних телеканалів: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна». Обсяг моніторингу кожного каналу – один тиждень (168 годин). Загальний обсяг проаналізованого контенту – 1008 годин ефіру.

Моніторинг інформаційно-розважальних телеканалів відбувався вслід за моніторингом висвітлення тематики АТО та Криму в ефірі 10 інформаційних телеканалів, результати якого були презентовані 31 жовтня.

За даними Нацради, висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях інформаційно-розважальні телеканали приділяють 2,2% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали – 8,4%. Висвітленню подій у Криму інформаційно-розважальні телеканали приділяють лише 0,1% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали  – 2,2%. Жоден телеканал не приділяє інформуванню про події на сході та в Криму понад 10% свого ефіру.

Загальний обсяг контенту, присвяченого висвітленню ситуації на сході України, в ефірі шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних каналів становить 22 години з 1008 годин – це 2,2% від тижневого обсягу ефіру.

Більш активно події на сході України висвітлюють телеканали ICTV і «1+1» - по 4% тижневого ефіру, «Україна», «Інтер» і «UA: Перший» - менше 2% тижневого ефіру. В ефірі НТН на період проведення моніторингу не було зафіксовано інформації, пов’язаної з подіями на сході України. Водночас Нацрада пам’ятає, що в системі Національної суспільної телерадіокомпанії України та «Медіа Групи Україна» представлені регіональні телеканали – «UA: Донбас» і «Донбас».

Клікніть для збільшення

За даними Нацради, близько 19% загального обсягу інформації про події на сході України (4 години на тиждень в ефірі шести телеканалів) склала статистична інформація (статистика обстрілів і втрат).

Представлену в ефірі шести інформаційно-розважальних телеканалів інформацію про події в Донецькій і Луганській областях Нацрада згрупувала в 11 тематичних блоків. Найактуальнішими темами, за даними моніторингу, виявилися: українська армія (33% контенту про події на Донбасі), поточна ситуація на підконтрольних і тимчасово окупованих територіях (21%), героїзація учасників бойових дій, ветеранів і волонтерів (13%), українські політв’язні, полонені (11%).

Окрему увагу Нацрада приділила героїзації учасників бойових дій, ветеранів і волонтерів. За визначенням регулятора, це – контент, що висвітлює індивідуальні вчинки та історії людей, які слугують прикладом для наслідування та відтворення. Найбільше такого контенту Нацрада виявила в ефірі «1+1» (ТСН, «Право на владу», «Гроші», «Світське життя») та ICTV («Факти», «Ранок у великому місті», «Секретні матеріали» і «Гражданская оборона»). На «Україні» та «UA: Першому» сюжеті на цю тему виходили тільки в новинах. Тоді як в ефірі «Інтера» та НТН такого контенту Нацрада не зафіксувала.

«Чим більше телеканал присвячує уваги ситуації на сході, тим різноманітніше він це робить, не тільки в рамках новин, а й у передачах інших жанрів, і тим більша тривалість сюжетів. Середня тривалість сюжетів, присвячених індивідуальним історіям учасникам бойових дій, – 4,5 хвилини», – пояснив Сергій Костинський.

Темі української армії в ефірі шести інформаційно-розважальних телеканалів за тиждень було присвячено 7 годин з 1008 годин тижневих ефірів. Більше половини такої інформації – статистичні дані. Також телеканали давали інформаційні сюжети: на «UA: Першому» - про жінок-військових, роботу медиків на передовій, на «1+1» - про особисті стосунки спецпризначенців.

Загальний обсяг контенту, присвяченого окупації Криму, в ефірі шести інформаційно-розважальних каналів становить 51 хвилину з 1008 годин – це 0,1% від тижневого ефіру. Середня тривалість інформаційних сюжетів і репортажів про ситуацію в Криму – 50 секунд.

Із шести телеканалів тему окупації Криму за період моніторингу висвітлювали чотири: ICTV, «1+1», «Інтер» і «Україна».

Представлену в ефірі розважально-інформаційних телеканалів інформацію про події в окупованому Криму Нацрада згрупувала в чотири тематичні блоки: переслідування громадян України в Криму, політв’язнів (44% контенту про окупацію Криму), поточна ситуація на території окупованого Криму (40%), Крим у контексті міжнародної політики (14%), переселенці з Криму (2%).

«Й інформаційні, й великі інформаційно-розважальні канали приділяють мало уваги подіям на сході та півдні України, хоча війна триває, території залишаються окупованими і майже щодня ми маємо втрати серед військових на сході, а ФСБ не припиняє репресії щодо українців і кримських татар на території Криму, – узагальнив висновки дослідження голова Нацради Юрій Артеменко. – З такими цифрами ми дуже швидко забудемо про Крим. Особливо в тих умовах, коли держава не має своїх телеканалів, коли всі мовники або приватні, або суспільні, або громадські, та коли держава не має права втручатися в редакційну політику каналів. Наша прес-конференція – привід замислитися про соціальну відповідальність медіа».

«На нашу думку, на сьогоднішній день висвітлення цієї тематики не є релевантним до реальних подій у країні. Такої інформації має бути більше, вона має складатися не лише з новин і статистики, а детальніше і глибше висвітлювати ситуацію з громадянами на окупованих територіях і переселенцями», - резюмував Сергій Костинський.

Нацрада планує продовжити моніторинг висвітлення ситуації в Донецькій та Луганській областях і Криму інформаційними та інформаційно-розважальними телеканалами.

На запитання журналістів «1+1», чому в моніторингу не представлений телеканал СТБ, Сергій Костинський уточнив, що Нацрада розбиває телеканали за жанрами відповідно до їхніх програмних концепцій. За його словами, СТБ за своєю концепцією є розважальним телеканалом, який складно порівнювати з ICTV та «1+1».

Сергій Костинський також зазначив, що Нацрада не планує ухвалювати якихось рішень щодо збільшення відповідного контенту телеканалами, оскільки не має права втручатися в редакційну політику. «Наше завдання – інформування, що є джерелом для ухвалення рішень самими телеканалами. Кожен телеканал робить сам для себе висновки, яким чином він висвітлює ту чи іншу тему», – сказав він.

Слід зауважити, що проводити моніторинг висвітлення тем АТО та окупації Криму Нацраду попросило Міністерство інформаційної політики в межах реалізації доктрини інформаційної безпеки України. Саме МІП попросив включити в дослідження висвітлення тем, які присвячені політв’язням, військовополоненим, ветеранам АТО, волонтерам і військовослужбовцям. «Такий моніторинг дозволить відслідковувати присутність даної тематики в загальнонаціональних ЗМІ, що в свою чергу сприятиме формуванню більш повного уявлення про діяльність ЗМІ в зазначених регіонах та подальших дій щодо імплементації державної інформаційної політики», – йдеться в листі МІП до Нацради, який процитував Сергій Костинський.

Фото: прес-служба Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3700
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду