detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23.01.2018 14:52
Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%
Моніторинг Нацради: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють темі Донбасу 2,2% свого ефіру, темі Криму – 0,1%
Шість інформаційно-розважальних телеканалів ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна» приділяють висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях 2,2% тижневого ефіру, а висвітленню подій в окупованому Криму – 0,1% тижневого ефіру.

Такі результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення оприлюднили 23 січня голова Нацради Юрій Артеменко і член регуляторного органу Сергій Костинський.

Моніторинг відбувався в листопаді 2017 року, досліджувався ефір шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних телеканалів: ICTV, «1+1», «UA: Перший», «Інтер», НТН, «Україна». Обсяг моніторингу кожного каналу – один тиждень (168 годин). Загальний обсяг проаналізованого контенту – 1008 годин ефіру.

Моніторинг інформаційно-розважальних телеканалів відбувався вслід за моніторингом висвітлення тематики АТО та Криму в ефірі 10 інформаційних телеканалів, результати якого були презентовані 31 жовтня.

За даними Нацради, висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях інформаційно-розважальні телеканали приділяють 2,2% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали – 8,4%. Висвітленню подій у Криму інформаційно-розважальні телеканали приділяють лише 0,1% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали  – 2,2%. Жоден телеканал не приділяє інформуванню про події на сході та в Криму понад 10% свого ефіру.

Загальний обсяг контенту, присвяченого висвітленню ситуації на сході України, в ефірі шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних каналів становить 22 години з 1008 годин – це 2,2% від тижневого обсягу ефіру.

Більш активно події на сході України висвітлюють телеканали ICTV і «1+1» - по 4% тижневого ефіру, «Україна», «Інтер» і «UA: Перший» - менше 2% тижневого ефіру. В ефірі НТН на період проведення моніторингу не було зафіксовано інформації, пов’язаної з подіями на сході України. Водночас Нацрада пам’ятає, що в системі Національної суспільної телерадіокомпанії України та «Медіа Групи Україна» представлені регіональні телеканали – «UA: Донбас» і «Донбас».

Клікніть для збільшення

За даними Нацради, близько 19% загального обсягу інформації про події на сході України (4 години на тиждень в ефірі шести телеканалів) склала статистична інформація (статистика обстрілів і втрат).

Представлену в ефірі шести інформаційно-розважальних телеканалів інформацію про події в Донецькій і Луганській областях Нацрада згрупувала в 11 тематичних блоків. Найактуальнішими темами, за даними моніторингу, виявилися: українська армія (33% контенту про події на Донбасі), поточна ситуація на підконтрольних і тимчасово окупованих територіях (21%), героїзація учасників бойових дій, ветеранів і волонтерів (13%), українські політв’язні, полонені (11%).

Окрему увагу Нацрада приділила героїзації учасників бойових дій, ветеранів і волонтерів. За визначенням регулятора, це – контент, що висвітлює індивідуальні вчинки та історії людей, які слугують прикладом для наслідування та відтворення. Найбільше такого контенту Нацрада виявила в ефірі «1+1» (ТСН, «Право на владу», «Гроші», «Світське життя») та ICTV («Факти», «Ранок у великому місті», «Секретні матеріали» і «Гражданская оборона»). На «Україні» та «UA: Першому» сюжеті на цю тему виходили тільки в новинах. Тоді як в ефірі «Інтера» та НТН такого контенту Нацрада не зафіксувала.

«Чим більше телеканал присвячує уваги ситуації на сході, тим різноманітніше він це робить, не тільки в рамках новин, а й у передачах інших жанрів, і тим більша тривалість сюжетів. Середня тривалість сюжетів, присвячених індивідуальним історіям учасникам бойових дій, – 4,5 хвилини», – пояснив Сергій Костинський.

Темі української армії в ефірі шести інформаційно-розважальних телеканалів за тиждень було присвячено 7 годин з 1008 годин тижневих ефірів. Більше половини такої інформації – статистичні дані. Також телеканали давали інформаційні сюжети: на «UA: Першому» - про жінок-військових, роботу медиків на передовій, на «1+1» - про особисті стосунки спецпризначенців.

Загальний обсяг контенту, присвяченого окупації Криму, в ефірі шести інформаційно-розважальних каналів становить 51 хвилину з 1008 годин – це 0,1% від тижневого ефіру. Середня тривалість інформаційних сюжетів і репортажів про ситуацію в Криму – 50 секунд.

Із шести телеканалів тему окупації Криму за період моніторингу висвітлювали чотири: ICTV, «1+1», «Інтер» і «Україна».

Представлену в ефірі розважально-інформаційних телеканалів інформацію про події в окупованому Криму Нацрада згрупувала в чотири тематичні блоки: переслідування громадян України в Криму, політв’язнів (44% контенту про окупацію Криму), поточна ситуація на території окупованого Криму (40%), Крим у контексті міжнародної політики (14%), переселенці з Криму (2%).

«Й інформаційні, й великі інформаційно-розважальні канали приділяють мало уваги подіям на сході та півдні України, хоча війна триває, території залишаються окупованими і майже щодня ми маємо втрати серед військових на сході, а ФСБ не припиняє репресії щодо українців і кримських татар на території Криму, – узагальнив висновки дослідження голова Нацради Юрій Артеменко. – З такими цифрами ми дуже швидко забудемо про Крим. Особливо в тих умовах, коли держава не має своїх телеканалів, коли всі мовники або приватні, або суспільні, або громадські, та коли держава не має права втручатися в редакційну політику каналів. Наша прес-конференція – привід замислитися про соціальну відповідальність медіа».

«На нашу думку, на сьогоднішній день висвітлення цієї тематики не є релевантним до реальних подій у країні. Такої інформації має бути більше, вона має складатися не лише з новин і статистики, а детальніше і глибше висвітлювати ситуацію з громадянами на окупованих територіях і переселенцями», - резюмував Сергій Костинський.

Нацрада планує продовжити моніторинг висвітлення ситуації в Донецькій та Луганській областях і Криму інформаційними та інформаційно-розважальними телеканалами.

На запитання журналістів «1+1», чому в моніторингу не представлений телеканал СТБ, Сергій Костинський уточнив, що Нацрада розбиває телеканали за жанрами відповідно до їхніх програмних концепцій. За його словами, СТБ за своєю концепцією є розважальним телеканалом, який складно порівнювати з ICTV та «1+1».

Сергій Костинський також зазначив, що Нацрада не планує ухвалювати якихось рішень щодо збільшення відповідного контенту телеканалами, оскільки не має права втручатися в редакційну політику. «Наше завдання – інформування, що є джерелом для ухвалення рішень самими телеканалами. Кожен телеканал робить сам для себе висновки, яким чином він висвітлює ту чи іншу тему», – сказав він.

Слід зауважити, що проводити моніторинг висвітлення тем АТО та окупації Криму Нацраду попросило Міністерство інформаційної політики в межах реалізації доктрини інформаційної безпеки України. Саме МІП попросив включити в дослідження висвітлення тем, які присвячені політв’язням, військовополоненим, ветеранам АТО, волонтерам і військовослужбовцям. «Такий моніторинг дозволить відслідковувати присутність даної тематики в загальнонаціональних ЗМІ, що в свою чергу сприятиме формуванню більш повного уявлення про діяльність ЗМІ в зазначених регіонах та подальших дій щодо імплементації державної інформаційної політики», – йдеться в листі МІП до Нацради, який процитував Сергій Костинський.

Фото: прес-служба Нацради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY