Моніторинг Нацради: найбільше уваги темі АТО приділяє Прямий канал, а темі окупації Криму – «Громадське»

Моніторинг Нацради: найбільше уваги темі АТО приділяє Прямий канал, а темі окупації Криму – «Громадське»

31 Жовтня 2017
3153
31 Жовтня 2017
16:34

Моніторинг Нацради: найбільше уваги темі АТО приділяє Прямий канал, а темі окупації Криму – «Громадське»

3153
31 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила результати першої хвилі моніторингу інформаційних телеканалів щодо висвітлення тем антитерористичної операції та окупації Криму.
Моніторинг Нацради: найбільше уваги темі АТО приділяє Прямий канал, а темі окупації Криму – «Громадське»
Моніторинг Нацради: найбільше уваги темі АТО приділяє Прямий канал, а темі окупації Криму – «Громадське»

У серпні-вересні 2017 року Нацрада промоніторила висвітлення тем АТО та окупації Криму в ефірі 10 інформаційних телеканалів: «Громадське телебачення», «Еспресо», «ПравдаТУТ», Прямий канал, NewsNetwork, NewsOne, ZIK, 5 канал, «24», «112 Україна». Обсяг моніторингу кожного з телеканалів – один тиждень (168 годин ефіру). До уваги бралися цілі випуски тематичних передач, окремі сюжети новин і ролики соціальної реклами.

Результати моніторингу Нацрада поділила за на два тематичних блоки: «АТО» (окремо виділено підтему «Героїзація учасників АТО») та «окупація Криму».

За даними Нацради, темі АТО присвячено в середньому 8,4% ефіру інформаційних телеканалів (142 години на тиждень). Найбільшу увагу їй приділяють Прямий канал (20,2%), «Еспресо» (14,1%) і 5 канал (13%), найменшу – NewsNetwork (0,2%) і «ПравдаТУТ» (0,4%). Максимальна та мінімальна частки відрізняються в 101 раз.

Тут і далі - клікніть для збільшення

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, більшість інформації про АТО подається в новинах: «Головною ознакою такої інформації є схематизм та одноманітність. Більшість сюжетів побудовано за такою схемою: статистика втрат, статистика обстрілів і короткий репортаж із місця подій (підводка з короткими інтерв’ю військових і місцевих мешканців)».

Присвячені АТО програми й сюжети Нацрада поділила на 10 тематичних категорій. За даними Нацради, найпопулярнішими на інформаційних телеканалах є тематичні категорії «Українська армія» (22,6%), «Стан і перспективи реінтеграції ОРДЛО» (16,5%), «Життя прифронтових територій» (13,4%), «АТО/ОРДЛО в контексті міжнародної політики» (12,1%).

Окрему увагу в моніторингу Нацрада приділила тематичній категорії «Героїзація учасників АТО, ветеранів АТО, волонтерів». До неї зараховували контент, що ґрунтується на індивідуальних вчинках конкретних людей, які слугують прикладами для наслідування та відтворення. За даними Нацради, матеріали такої тематики присутні в ефірі п’яти телеканалів: «24» (2,18%), 5 канал (1,2%), ZIK (0,15%), «Еспресо» (0,08%), «112 Україна» (0,05%).

 «Це переважно фрагменти новинних сюжетів, а інколи – соціальна реклама. Наприклад, передача Будемо жити” на 5-му каналі, передача “Вони загинули за нас” на ZIK, соціальна реклама “121 український боєць досі знаходиться в полоні”», – розповів Юрій Артеменко.

На думку Нацради, інформація про учасників і ветеранів АТО подається у вигляді «офіціозу», в ефірі бракує людських історій. «Перевага надається розміщенню інформації від посадових осіб, від депутатів, від речників, від експертів – замість того, щоб надавати персоніфіковану інформацію про реальних українських героїв, смерть на полі бою, життя після служби в армії – те, що більш людське. Телеканали цю тему офіціїзують і заштриховують, а не розповідають конкретні історії конкретних людей, приклади яких ми мали би наслідувати», – сказав голова Нацради.

За даними Нацради, тема окупації Криму ще менш представлена в ефірі, ніж тема АТО: їй присвячено в середньому лише 2,2% ефіру інформаційних телеканалів (36,5 годин на тиждень). Найбільше уваги темі окупації Криму приділяють «Громадське телебачення» (6,6%), в ефірі якого є проект «Громадське. Крим», ZIK (3,7%) і Прямий канал (3,5%), а найменше – NewsNetwork, в ефірі якого Нацрада не виявила жодного сюжету про окупований Крим.

Найпоширеніші теми для програм і сюжетів про окупований Крим – «Поточна ситуація на території окупованого Криму» (10,7%), «Стан і перспективи реінтеграції Криму» (4,9%), «Переслідування громадян України в Криму, політв’язні» (4,7%). Наприклад, за період моніторингу телеканали інформували про перебіг і результати туристичного сезону в окупованому Криму, про День корінних народів, про обшуки в кримських татар у Криму.

«Можемо підсумувати, що 8,4% і 2,2% ефіру для висвітлення тем АТО та окупації Криму – це недостатньо для країни, яка на сьогодні несе тягар війни, бореться за незалежність і звільнення своїх окупованих територій. На нашу думку, суспільство має бути поінформоване про те, що відбувається з окупованими і непідконтрольними територіями, ці теми мають бути топовими. Є сподівання, що топ-менеджери телеканалів будуть приділяти цим темам більше уваги, ніж є зараз», – прокоментував результати моніторингу член Нацради Сергій Костинський.

Методологія моніторингу, зі слів Сергія Костинського, полягає в наступному. Моніторинговий відділ Нацради записує безперервно 168 годин (тижневий ефір) кожного з телеканалів. Канали моніторяться не одночасно, а по декілька за один тиждень (це зумовлено можливостями моніторингового центру і відділу моніторингу). З усього масиву контенту виокремлюється цілі передачі й фільми, окремі сюжети новин та ролики соціальної реклами, що безпосередньо присвячені темам АТО і Криму. Співробітники Нацради заповнюють таблицю з рубрикатором, розподіляючи контент за темами. Також окремо фіксують теми чи передачі, які не були від початку закладені в моніторинг.

Нацрада планує зробити моніторинги висвітлення тем АТО та окупації Криму регулярними, а досліджувати буде ефір не лише інформаційних телеканалів. Зокрема, в грудні планують презентувати результати відповідного тематичного моніторингу телеканалів загального інтересу: «UA:Першого», ICTV, «Україна», «Інтер», «1+1» та НТН. А наступного року планують провести такий же моніторинг розважальних телеканалів. «Ми модернізуємо нашу методологію і з наступного року зробимо такі моніторингові звіти регулярними, ви зможете бачити динаміку», – зауважив Сергій Костинський.

За словами членів Нацради, мета моніторингу – дослідити, як і в якому обсязі телеканали висвітлюють теми АТО та окупації Криму. «В умовах окупації та агресії важливо, щоб держава і суспільство об’єдналися довкола спільних цінностей і заради перемоги війни. Від того, як телеканали висвітлюють теми АТО та окупації Криму, залежить, коли ми дійдемо до цієї перемоги. Ми не говоримо про те, що приватні медіа, незалежні телеканали щось винні державі – телеканали мають бути відповідальними перед тими хлопцями, які гинуть, які захищають нашу країну, перед політв’язнями, полоненими, перед усіма людьми, які переживають окупацію. Заради цього ми й почали досліджувати, як телеканали висвітлюють тему АТО та окупації Криму на своїх екранах, що вони вважають важливим, що не важливим, які теми як подають, яку частку свого ефіру віддають на висвітлення цих подій», – пояснив Юрій Артеменко.

Нагадаємо, нещодавно Нацрада заявила про наміри розвиватися як інформаційно-аналітичний майданчик. 24 жовтня Нацрада оголосила про початок партнерства з рейтинговим агентством Сергія Бойка Big Data UA. Для початку компанія пана Бойка безкоштовно щомісяця надаватиме Нацраді свої дані вимірювання переглядів IPTV- та OTT-телебачення (рейтинги телеканалів), а Нацрада оприлюднюватиме і поширюватиме їх. Надалі співпраця розшириться і пан Бойко надаватиме регулятору інформацію про провайдерів платного телебачення, яка допоможе регулювати ринок.

Фото: Мар'яна Закусило, інфографіка: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду