Дружина генпрокурора заявила, що з її боку ніхто «не чіпляв» журналістів на весіллі їх сина

Дружина генпрокурора заявила, що з її боку ніхто «не чіпляв» журналістів на весіллі їх сина

10 Січня 2018
1858
10 Січня 2018
18:08

Дружина генпрокурора заявила, що з її боку ніхто «не чіпляв» журналістів на весіллі їх сина

1858
Представниця президента у Верховній Раді, народна депутатка (Блок Петра Порошенка), дружина генерального прокурора Ірина Луценко заявила, що Державна служба охорони «мала проводити якісь дії», коли журналісти програми «Схеми: корупція у деталях» (проект «Радіо Свобода») знімали приїзд гостей на весілля її сина Олександра, що відбулося 15 вересня 2017 року в заміському ресторанному комплексі під Києвом.
Дружина генпрокурора заявила, що з її боку ніхто «не чіпляв» журналістів на весіллі їх сина
Дружина генпрокурора заявила, що з її боку ніхто «не чіпляв» журналістів на весіллі їх сина

Про це Ірина Луценко сказала в інтерв'ю «Цензор.НЕТ».

Як писав «Детектор медіа», 16 вересня журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми:корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час на весіллі сина генерального прокурора Юрія Луценка перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці. Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Журналіст «Цензор. НЕТ» запитав Ірину Луценко: «Ви знаєте про історію з сюжетом журналіста Михайла Ткача, і про те, як йому не давали знімати весілля вашого сина, штовхали; і що з цього приводу казав пан Гелетей. Не було бажання подзвонити Ткачу і вибачитися перед ним і його оператором? Чи ви не вважаєте, що у тій ситуації треба було вибачатися?»

«Дивіться, ми запросили тих, кого запросили. Ми не афішували і не намагалися зробити це якимось шоу для преси. Хоча і не ховалися…», - відповіла дружина генпрокурора.

«Та я розумію, що не афішували. Але ж у більшості країн це було б геть дивно – якби на весілля сина генпрокурора приїхали б Президент, прем’єр, міністр внутрішніх справ, низка членів парламенту. Про це б голосила вся преса! У нашому випадку приїхала одна знімальна бригада – і її принизливо виштовхали геть…», - продовжив своє питання журналіст.

«Наскільки мені відомо, то були непорозуміння з охороною Президента. Я ще раз кажу: ми не запрошували журналістів. Вони не входили до пулу наших гостей! А ви ж розумієте, що Державна служба охорони має певні повноваження. І якщо та чи інша особа знаходиться під охороною, то, мабуть, якісь дії ця служба охорони мала проводити. А з моєї сторони журналістів ніхто не виганяв, ніхто не чіпляв. Але ж ніхто і не запрошував!», - заявила Ірина Луценко.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що серед сотні гостей на весіллі його сина було щонайменше четверо осіб, які підлягають цілодобовій державній охороні, тому співробітники УДО перебували «за периметром цього сімейного свята», коментуючи сюжет програми «Схеми».

«Управління державної охорони має право визначати периметр для безпеки цих охороняємих осіб. Те, що встановлює УДО, є обов’язковим для всіх, включно для журналістів. Проте я шкодую, що журналісти у нас часто перетворюються на нишпорок. Якби вони підійшли до мене і сказали: ми хочемо на весілля, я б їх запросив і навіть пригостив. Проте їм було цікаво познімати з кущів, хто заходить і хто виходить. Вони стали простими папараці. З іншого боку, я шкодую, що працівники УДО не змогли знайти балансу і вступили у фізичний контакт із журналістами. Не моя справа слідкувати за тим, що відбувається за периметром мого сімейного свята. Проте Управління державної охорони зараз проводить службову перевірку, і в разі якщо воно встановить порушення чинного законодавства, безумовно, винні будуть притягнуті до відповідальності», – сказав Юрій Луценко.

Нагадаємо, після інциденту із знімальною групою «Схем» на весіллі сина генпрокурора начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей телефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився.

20 вересня обставини і наслідки інциденту між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками УДО розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики. Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію. За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.

Днями в програмі «HARD з Влащенко» на телеканалі ZIK начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей заявив, що вважає інцидент вичерпаним.

«УДО провело службове розслідування, за результатами якого покарані два військовослужбовці і керівник, який повністю забезпечував заходи безпеки. За що я покарав цих людей? За порушення інструкції УДО, статуту ЗС, за те, що вони піддалися на провокації журналістів… Багатьом журналістам хочеться швидкого впізнання і визнання, авторитету… Це легкий шлях, будь-який журналіст, це я переконливо вам скажу, завтра чи зараз зайде на якийсь об’єкт охорони, або буде в якийсь лісопосадці, де буде президент, голова ВР, - його обов’язково затримають. Якщо людина зробить сюжет, що її затримали і побили, це буде зірка ютюбу, а якщо ще є можливість показати по телеканалу – визнають, що свобода слова відсутня, що є насильство над журналістами, завтра цю людину запросять на конференції, в Європі говоритимуть…» - сказав Валерій Гелетей.  

У відповідь журналісти програми «Схеми» заявили, що не вважають конфлікт із начальником УДО Валерієм Гелетеєм вичерпаним.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1858
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду