Луценко шкодує, що працівники УДО «вступили у фізичний контакт» зі «Схемами», а журналісти «перетворюються на нишпорок»

Луценко шкодує, що працівники УДО «вступили у фізичний контакт» зі «Схемами», а журналісти «перетворюються на нишпорок»

2 Жовтня 2017
2389
2 Жовтня 2017
09:49

Луценко шкодує, що працівники УДО «вступили у фізичний контакт» зі «Схемами», а журналісти «перетворюються на нишпорок»

2389
Генпрокурор України Юрій Луценко прокоментував інцидент, який стався між співробітниками УДО та журналістами програми «Схеми» на весіллі свого сина
Луценко шкодує, що працівники УДО «вступили у фізичний контакт» зі «Схемами», а журналісти «перетворюються на нишпорок»
Луценко шкодує, що працівники УДО «вступили у фізичний контакт» зі «Схемами», а журналісти «перетворюються на нишпорок»

Він заявив, що серед сотні гостей на весіллі його сина було щонайменше четверо осіб, які підлягають цілодобовій державній охороні, тому співробітники УДО перебували «за периметром цього сімейного свята», коментуючи в ефірі «ТСН.Тиждень» сюжет програми «Схеми», повідомляє «Радіо Свобода».

 «Управління державної охорони має право визначати периметр для безпеки цих охороняємих осіб. Те, що встановлює УДО, є обов’язковим для всіх, включно для журналістів. Проте я шкодую, що журналісти у нас часто перетворюються на нишпорок. Якби вони підійшли до мене і сказали: ми хочемо на весілля, я б їх запросив і навіть пригостив. Проте їм було цікаво познімати з кущів, хто заходить і хто виходить. Вони стали простими папараці. З іншого боку, я шкодую, що працівники УДО не змогли знайти балансу і вступили у фізичний контакт із журналістами. Не моя справа слідкувати за тим, що відбувається за периметром мого сімейного свята. Проте Управління державної охорони зараз проводить службову перевірку, і в разі якщо воно встановить порушення чинного законодавства, безумовно, винні будуть притягнуті до відповідальності», – сказав Юрій Луценко.

Зазначимо, 30 вересня стало відомо, що керівник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетей звинуватив журналістів програми «Схеми: корупція у деталях» у наклепі і заявив, що розслідування про використання ним державних охоронців для виконання приватних доручень, будується на домислах і викривленій інформації.

У випуску розслідувань журналістів програми «Схеми» від 28 вересня під назвою  «VIP-ювіляр: високі гості та «лакеї» Гелетея» йшлося про святкування дня народження керівника УДО, свідками якого знімальна група програми стала наприкінці серпня.

«Начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей залучав підлеглих для обслуговування святкування свого ювілею, а також використовує штатного працівника УДО як приватного водія для членів своєї родини», - стверджували журналисти.

Нагадаємо, у попередньому резонансному сюжеті «Схем» йшлося про обставини нападу на знімальну групу програми співробітників УДО, які охороняли високо посадовців на весіллі сина генерального прокурора Юрія Луценка. Метою цього розслідування журналістів стало використання бюджетних ресурсів у приватних справах посадовців.

«На приватному святі був задіяний суттєвий бюджетний ресурс – службові автівки генпрокуратури, карети швидкої допомоги та навіть пожежна машина, а свято обслуговували працівники Управління державної охорони, яких задіяли не лише для охорони перших осіб держави, а й доручили виконувати не властиві їм функції.

Сам Генпрокурор здебільшого відмовчався стосовно цих фактів. Основний удар на себе взяв голова Управління державної охорони Валерій Гелетей. Мовляв, це він вирішує, скільки відправляти підлеглих та заходи за участю перших осіб держави, і що саме їм там робити», - зазначили журналісти.

Після виходу цього сюжету вони продовжили своє розслідування.

«У журналістів програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») закрався сумнів, чи, бува, начальник УДО Валерій Гелетей не зловживає своїм становищем, систематично залучаючи своїх підлеглих для виконання не пов'язаних із держслужбою функцій? Не лише у випадку обслуговування весілля генпрокурорського сина, а й на інших приватних подіях», - зазначили журналісти «Схем» у своєму новому розслідуванні.

Як писав «Детектор медіа», журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що в Конча-Заспі (Київська область) на знімальну групу програми «Схеми:корупція в деталях» напали співробітники Управління державної охорони (УДО). Інцидент відбувся біля одного з ресторанів, де в цей час перебував президент Петро Порошенко та інші високопосадовці.

Управління державної охорони розпочало за цим фактом службове розслідування

Начальник Управління державної охорони (УДО) Валерій Гелетейзателефонував до журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача і вибачився за інцидент, який стався за участю співробітників УДО в ніч на 16 вересня біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

20 вересня обставини і наслідки інциденту між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками УДО розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова і інформаційної політики. Присутній на засіданні начальник УДО Валерій Гелетей нагадав, що вибачився перед Ткачем, і просив не сприймати це як слабку позицію. За його словами, в УДО провели службове розслідування і з’ясували деталі інциденту.

Про обставини нападу співробітників Управління державної охорони (УДО) на знімальну групу програми «Схеми: корупція в деталях (проект «Радіо Свобода і «UA:Першого») журналісти розказали у сюжеті, який вийшов 21 вересня в ефірі «UA:Першого».

Знімальна група програми «Схеми: корупція в деталях» сподівається, що наслідком кримінального провадження, розпочатого за їхньою заявою щодо перешкоджання журналістській діяльності, стане судовий розгляд справи.

Речник президента України Святослав Цеголко заявив, що розслідування інциденту між співробітниками Управління державної охорони (УДО) і журналістами програми «Схеми» ще не завершено, і винні в інциденті з журналістами мають бути покарані.

На фото - Юрій Луценко

Фото: BBC.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2389
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
gfybrjdcrbq
2369 дн. тому
луценко можно то что остальным нельзя?власть в голову ударила,югик?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду