Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження

Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження

2 Жовтня 2017
2031
2 Жовтня 2017
19:23

Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження

2031
Луцьке видання «Під прицілом», яке опублікувало текст із фотоколажами відомих у місті жінок у вигляді оголених моделей журналу «Плейбой», змінило контент цієї публікації. Замість фотоколажів тепер розміщені результати моніторингу щодо дотримання гендерних стандартів, які були презентовані у Луцьку.
Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження
Луцьке видання змінило скандальні фотоколажі на результати ґендерного дослідження

Про це повідомляє Центр інформації про права людини. 

Раніше у Луцьку видання «Під прицілом» надрукувало фото відомих у місті жінок – журналісток, редакторок, ґендерних активісток, політикинь, громадських діячок у вигляді оголених моделей «Плейбою», зробивши колаж із фото облич жінок та обкладинок журналу. Публікація супроводжувалася сексистським текстом, спрямованим проти феміністок та презентації у луцькій медіа-кав'ярні моніторингу щодо дотримання ґендерного балансу у волинських виданнях, відсутності стереотипного і сексистського контенту.

Серед жінок, які потрапили у колажі, були не лише організаторки заходу, а й депутатка міської ради Юлія Вусенко, депутатка Волинської облради Людмила Кирда, голова курортного комплексу «Ріксос Прикарпаття» Олена Палагута, очільниця відділу інформаційної політики обладміністрації Світлана Головачук, головна редакторка інтернет-видання Волинський інформаційний портал Ольга Зейлик та інші.

За словами, журналістки та гендерної активістки Аріни Крапки, змінений текст з’явився у понеділок, 2 жовтня. Цьому передували намагання активісток зв’язатися з редакцією та власниками сайту, консультації з юристами та розголос у ЗМІ.

За словами Аріни Крапки, вона з’ясувала через Єдиний реєстр фізичних осіб-підприємців, що керівником сайту з 2012 року є футболіст ФК «Волинь» Олександр Стадницький (власником ФК «Волинь» є голова Волинської обласної ради Ігор Палиця). «Коли по телефону запитала його про публікацію, то він сказав, аби я зверталась до редактора, та контактних даних редактора не назвав, але на сайті їх теж немає.  Стадницький відмовився коментувати деталі щодо публікації та поклав слухавку», - говорить Аріна Крапка.

Вона вважає, що публікацію змінили після активних дій жінок, оскільки зрозуміли серйозність їхніх намірів, зокрема щодо судового позову.

Однак, за словами Крапки, залишається відкритим питання, хто конкретно був замовником скандальної публікації.  Журналістка має намір продовжувати розслідування в цьому напрямку.

Крім того, під публікацією залишились непристойні коментарі до попереднього контенту, які так само, на думку активістки, мають бути видалені.

У свою чергу активістка і журналістка Богдана Стельмах, яка також стала героїнею публікації «Під прицілом», повідомила, що, зважаючи на зміну контенту публікації, ображені жінки, очевидно, утримаються від позову до суду. «Але ми не припиняємо стежити за контентом як волинських, так і загалом усіх українських медіа, і будь-яке приниження честі і гідності жінок, завдання їм моральної шкоди буде мати відповідні наслідки», - зазначила Богдана Стельмах.

За її словами, цей випадок показав, що об’єктом сексистських «полювань» може бути будь-яка жінка - визнає вона гендерну рівність чи ні, відстоює вона права жінок чи ні. «Тож очевидно, що ми маємо гуртуватися, маємо допомагати одна одній у захисті наших прав, у відстоюванні людської гідності», – наголосила активістка.

Медіаюрист Олександр Бурмагін, який допомагав жінкам розібратися в ситуації з юридичної точки зору, підтвердив, що постраждалим варто захищати свої права. «Цей випадок демонструє, що варто захищати свої права та інтереси. І в інформаційному суспільстві робити це треба якомога швидше. Щоб контент, який є відверто сумнівним з юридичної і етичної точки зору, не пішов "гуляти" далі. Добре, що у відповідальних за сайт вистачило розуму в досудовому порядку прибрати цю "творчість"», - сказав він.

«Детектор медіа» надасть можливість редакції видання «Під прицілом» прокоментувати ситуацію.

Нагадаємо, редактор інтернет-видання «Волинь24» з Луцька Юрій Ричук отримав у месенджері Telegram підозрілі повідомлення з невідомого акаунту від невідомої особи. Головред «Волині24» пов’язує дзвінок зі своїм постом у Facebook: він поширив у соцмережі новину про затримання патрульними нетверезого голови правління Фонду глави обласної ради Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександра Товстенюка

Фото: Центр інформації про права людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2031
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду